Menu
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) på vei inn til NRK torsdag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Stoltenberg: – Det viktigste er å holde orden i norsk økonomi

– Nye satsinger kommer i statsbudsjettet, ikke i revidert budsjett, slår finansminister Jens Stoltenberg fast.

Av NTB | 15.05.2025 08:04:22

Økonomi og næringsliv: – Vi har holdt igjen og avvist mange forslag, sier Stoltenberg på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, like før revidert nasjonalbudsjett legges fram.

– Nettopp at jeg ikke lover bort eller gir veldig mye penger til veldig mange gode formål, selv om det hadde vært hyggelig. For det viktigste med dette reviderte budsjettet er å holde orden i norsk økonomi. Da kan vi bidra til at prisstigningen fortsatt går ned, slik at lønningene fortsatt kan vokse mer enn prisene og holde arbeidsløsheten lav.

Han understreket at dette er en revisjon av det budsjettet regjeringen vedtok i fjor.

– Og det var et godt budsjett, og nå skal vi bare sørge for at det blir gjennomført på en god måte.

Stoltenberg kommenterte også handlingsregelen. Oljepengebruken øker fra 460 milliarder kroner i høstens budsjett til 542 milliarder i årets budsjett.

Stoltenberg sier handlingsregelen er en god regel.

– Så må vi praktisere den og passe på at vi holder temperaturen på riktig nivå i økonomien fra år til år.

– Vi har lyktes med det som var hovedhensikten med handlingsregelen, og det er at de store olje- og gassinntektene som Norge har, kommer det norske folk til gode gjennom at vi bruker dem på ting som er bra for folk, enten det er skole, helse, sykehus og veier, og mange andre gode ting, sier finansministeren.

Men vi skal bruke dem på en måte som gjør at det som var en ikke-fornybar ressurs, olje i bakken, blir en evigvarende fornybar ressurs, nemlig aksjer og finansformue plassert i utlandet, understreker han.

– Det at folk får mer lønnsvekst enn prisene vokser og at mange er i jobb, det er de to viktigste tingene vi gjør for at folk kan være trygge i sin privatøkonomi.

– Jeg sier ofte at vi bruker oljepenger, sannheten er at vi egentlig ikke bruker oljepenger. Vi har brukt null oljekroner siden 2001-handlingsregelen. Det vi bruker er finansinntekter, avkastningen av oljeinntektene vi har spart. Så lenge vi holder oss innenfor det, så kan dette fondet vare evig.

(©NTB)

Flere nyheter: