Sterk støtte til iransk kvinnekamp på Oslos 8. mars-arrangement
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen trakk rundt 10.000 mennesker til Youngstorget i Oslo onsdag. Hovedparolen var støtte til iranske kvinners kamp.
Sosiale forhold: Det var et fullstappet Youngstorg i Oslo som onsdag markerte den internasjonale kvinnedagen onsdag. Om lag 10.000 mennesker hadde funnet veien dit, ifølge politiets innsatsleder Erik Hestvik.
Hovedparolen var på kurdisk og hentet fra Iran «Jin, Jiyan, Azadi – Kvinne, Liv, Frihet».
– Vi står her i dag i solidaritet og ærbødighet til de modige iranske kvinnene som kjemper i front for kvinne, liv, frihet. sa journalist og konferansier Shazia Majid.
Hun minnet om bakteppet: Dødsfallet til den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini i moralpolitiets varetekt, som har utløst massive demonstrasjoner mot styresmaktene i Iran.
– Dødsfallet ble starten på det største opprøret i Iran siden 1979. Et opprør mot prestestyrets brutale kjønnspolitikk, et opprør ledet av iranske kvinner og ungdommer. Flere hundre er siden blitt drept, sa Majid
– De systematiske angrepene på kvinners rettigheter, under masken av religion, ære og moralisme er ikke bare et angrep på kvinner, men på samfunnet og hele menneskeheten, sa hun.
– Over hele verden roper kvinner på sitt eget språk for frie liv, fortsatte hun.
Hun minnet om flere grufulle historier om overgrep mot jenter og kvinner fra samme region, blant annet da yazidi-kvinner ble tatt til fange og holdt som sexslaver av IS-krigere i Irak, og det antatte gassangrepet mot flere iranske jenteskoler nylig.
Talere fra Fagforbundet og Norske Kvinners Sanitetsforening minnet om utfordringene kvinnene står overfor her hjemme, fra kamp for bedre lønn, arbeidsvilkår og pensjonsrettigheter for kvinner til helseforskjellene mellom menn og kvinner.
Arrangementet hadde også innslag fra skuespilleren Lise Fjeldstad, som hentet fram «frihetssymbolet Nora» fra Henrik Ibsens «Et dukkehjem» og musikk fra artisten Ingeborg. Deretter gikk 8. mars-toget gjennom gatene i Oslo sentrum.
Arrangørene brøt med 8. mars-komiteen etter uenighet om parolene. Uenigheten skal særlig ha omfattet synet på sexkjøpsloven.
Styreleder Marianne Støle-Nilsen i Inkluderende Feminisme sier til VG at det kom «transfobiske utsagn» fra talerstolen under møtet der parolene skulle bestemmes og at dette ikke ble slått hardt nok ned på.
Ayat Saeid, som er medlem av 8. mars-komiteen i Oslo, sier de er overrasket over at Inkluderende Feminisme bestemte seg for å lage en alternativ markering. Hun viser at de på parolemøtet vedtok to paroler som var transinklusive.
Den kurdiske kvinneaktivisten Helen Akrei var blant appellantene.
Samtidig som hovedarrangementet på Youngstorget, arrangerte Inkluderende Feminisme alternativ markering på Eidsvoll plass. Der hadde rundt 500 mennesker møtt opp.
(©NTB)