Statsråders retningslinjer om aksjehandel skjerpet etter fjerde habilitetssak
Statsministeren strammer inn statsråders regelverk for habilitet og aksjehandel etter at en fjerde habilitetssak rammer Støre-regjeringen denne sommeren.
Sosiale forhold: – Hvis man har aksjer når man tiltrer, skal disse selges, fryses, eller så må man få noen andre på avstand til å forvalte dem. Dette gjelder fra i dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag.
Samme dag ble kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kan ha vært inhabil i saker på grunn av ektemannens aksjekjøp. Ektemannen har kjøpt og solgt aksjer, inkludert aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens Huitfeldt har vært utenriksminister.
Saken er den fjerde habilitetssaken i Støre-regjeringen på kort tid, og to statsråder har hittil gått av som følge av habilitetsbruddene.
– Det holder ikke vann, sier saksordføreren i kontrollkomiteens habilitetssak mot regjeringen, Grunde Almeland (V).
Støre mener at kravene knyttet til interesser hos statsråders nærstående har vært klart, men ikke fullt ut presist. Det er det nå, slår han fast.
– En statsråd har nå en tydelig plikt til å skaffe seg oversikt over hvilke aksjer ektefellen har. Dette vil stå eksplisitt i håndboken, sa statsministeren.
– Siden hun ble klar over det, har hun tatt opp saken og fått den belyst. Hun har ikke selv handlet med aksjer eller lignende. På dette grunnlaget mener jeg at jeg kan ha tillit til henne som statsråd, sier Støre.
Han understreker likevel at saken er svært alvorlig fordi det handler om tillit.
– Jeg tror ingen ble klokere av å lytte til statsministerens pressekonferanse. Støre freder Huitfeldt med å si at regelverket ikke var detaljert nok til at hun kunne forstå det. Det holder ikke vann, sier Almeland til NTB.
Videre sier han at Huitfeldt burde skjønt at ektemannens aksjeeierskap kunne påvirke hennes habilitet, og at hun derfor burde fått oversikt tidligere over hvilke aksjer han eide.
Almeland synes også at det er interessant at Støre først nå velger å stramme opp rutiner og regler for regjeringens medlemmer.
– Jeg skulle ønske jeg ikke måtte stå her i dag. Men slik er det altså, det handler altså om habilitetssakene, sa han på pressekonferansen.
Statsministeren fikk spørsmål om hvordan avsløringene om inhabilitet rundt Huitfeldt stjeler oppmerksomhet fra valgkampen og ødelegger for tilliten til politikere. Støre sier at regjeringen har brukt to til tre uker på å få full oversikt over Huitfeldt-saken
– Jeg håper at folk ser at dette er et arbeid som skaper klarhet og rydder opp i det. Tillit er avgjørende, og så får kommunevalgkampen forhåpentligvis handle om det, nemlig valg i 355 kommuner, sa Støre.
I tillegg til Borten Moe har også kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trukket seg på grunn av en habilitetssak. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) beklaget feil på habilitetsreglene, men fortsatte som minister.
Regjeringens habilitetssaker skal granskes i en kontrollsak på Stortinget.
Etter Huitfeldt-saken blir det nå tydeligere i Håndbok for politiske ledelse hva en politiker skal gjøre dersom ektefellen eier aksjer.
Huitfeldt har sagt at hun ikke vil trekke seg, noe statsministeren støtter. Støre mener Huitfeldt har handlet rett siden hun fant ut at hun var inhabil, og han sier at han fortsatt har tillit til utenriksministeren.
Saksordføreren i kontrollkomiteen er ikke imponert av Støres håndtering. Han mener man må kunne forvente at landets øverste ledere klarer å forstå regelverkets formål.
Det er under to uker til fylkes- og kommunevalget, og nok en habilitetssak hos regjeringen stjeler oppmerksomheter fra lokalpolitikerne. Det beklager Støre.
Huitfeldt-saken kommer kun noen uker etter at Ola Borten Moe (Sp) trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter habilitetsbrudd i forbindelse med aksjekjøp.