Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk kikke i periskopet da han besøkte ubåten KNM Utvær i Oslofjorden utenfor Horten fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Statsministeren på tokt med ubåt i Oslofjorden: – Spennende

I tett tåke ble statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fraktet ut til en av Forsvarets ubåter og for første gang tatt med på tokt og øvelse fredag ettermiddag.

Av NTB | 24.05.2024 19:17:48

Politikk: Mens kongeskipet Norge seilte på en blikkstille Oslofjord utenfor Horten fredag ettermiddag, fikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) selv styre en av Norges ubåter 150 meter under overflaten i det samme området. Selv om Støre tidligere har vært inne i en ubåt, var opplevelsen fredag den første der han ble med farkosten ned i dypet.

– Livet 150 meter under vann er spennende, det også. Men for å snakke alvorlig så er jeg veldig imponert over mannskapet, som viser fram styrken det er i et lag, sier Støre til NTB etter turen.

KNM Utvær er en av Sjøforsvarets seks operative ubåter. Etter invitasjon fra sjøforsvarssjefen ble statsministeren fraktet ut med en av hurtigbåtene til Forsvarets spesialstyrker.

Så vidt nord for Horten, midtfjords, ble ubåten kalt opp og nærmest som en spionfartøy dukket det helt stille opp av det svarte vannet i tåka. Sammen med et lite følge entret statsministeren den 59 meter lange, svarte tuben av stål som har til oppgave å overvåke og sikre norske havområder.

I helgen vil den åpent avlegge en visitt i Oslo.

– Vi har behov for å følge med på forholdene i våre havområder. Ta vare på våre interesser på havoverflaten og under, og i lufta. Dette henger sammen. Vi har sju ganger mer hav og havbunn enn vi har land i dette landet. Og Norge må ha gode kapasiteter på dette området, sier Støre.

– Bakgrunn for ubåtbesøket er at den største satsingen i den nye langtidsplanen er utviklingen av fremtidens sjøforsvar. Og regjeringen foreslår blant annet anskaffelse av minst fem nye ubåter, som er en av de viktige militære kapasitetene for Norge, skrev Statsministerens kontor om besøket i KNM Utvær fredag ettermiddag.

Under mottoet «til stede og usynlig» opererer Sjøforsvaret i dag seks ubåter av ULA-klassen. De er i kontinuerlig drift langs kysten, og beskrives som en strategisk viktig kapasitet for å trygge norske farvann.

Ubåtene er rutinemessig gjennom omfattende vedlikehold, men nå begynner de å bli gamle. Samtlige av dagens fartøyer i Ula-klassen er anskaffet rundt 1990. De skal etter planen byttes ut, og Norge har bestilt fire nye ubåter av 212-klassen fra det tyske ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS).

Bestillingen er del av et strategisk samarbeid med Tyskland, som har bestilt like ubåter, og som alle skal operere ut fra en nybygget base ved Haakonsvern i Bergen. Leveransen av den første av de fire skal etter planen skje i 2029.

Prisen for de fire ubåtene som er bestilt er av Forsvarsmateriell anslått koste 48 milliarder kroner.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har imidlertid vært klar på at Forsvaret ønsker seg ytterligere to ubåter. Dette er altså delvis gitt rom for i forslaget til langtidsplan som Stortinget skal ta stilling til 6. juni. Der foreslår regjeringen at man går til anskaffelse av fem ubåter, og inngår opsjon om en sjette.

– Fem ubåter muliggjør samtidige og kontinuerlige operasjoner i våre havområder, skriver regjeringen i forslaget.

Men fritidsbåter og hobbyfiskere var i ferd med å innlede helgen på fjorden et stykke over, gjennomførte mannskapet en kort øvelse på angrep, brann og beskytning. Unnamanøvre og dypdykk gikk i en rasende fart, ordre og bekreftelser gikk gjennom den tette luften i operasjonsrommet, mens hedersgjesten sto på sidelinjen og ble forklart hva som skjedde.

– Jeg legger vekt på å ha slike besøk for å vise de ansatte og de menige i Forsvaret at vi er takknemlige for det de gjør, følger med på og viser interesse for det de gjør. Og jeg er interessert, sier Støre.

Før han selv ble ført tilbake til overflaten, serverte besetningen på KNM Utvær statsministeren en variant av fredagstaco. På en ubåt deler mannskapene senger og sover og spiser på skift.

Det er trangt, men kulturen utenfor kommandorommet er uformell og høflig. Sittende rett under bildet av kong Harald fikk Støre dele måltid med deler av mannskapet.

De norske ubåtene har blant til oppgave å avskrekke russerne fra å krenke norske interesser i nordområdene.

Byggingen av de nye ubåtene ved verftet i Kiel startet i september i fjor og ble markert ved at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var til stede hvor han også undertegnet på vegne av Norge også en ny forsvars- og sikkerhetsavtale med Tyskland.

Statsministeren, som selv oppnådde graden som fenrik i Sjøforsvaret etter endt befalsskole, ble ønsket velkommen av både skipssjefen og det øvrige mannskapet. Etter en kort brifing fikk han selv styre den 1150 tonn store ubåten ned i dypet av Oslofjorden.

(©NTB)

Flere nyheter: