Starmer på norgesbesøk: Diskuterte Ukraina, Ødegaard og inngikk partnerskapsavtale
Martin Ødegaard, krigen i Ukraina, Nato og grønn industri sto på programmet da Storbritannias statsminister Keir Starmer møtte Jonas Gahr Støre i Bergen.
Politikk: Jonas Gahr Støre (Ap) og Keir Starmer kunngjorde to nyheter da de sammen besøkte Haakonsvern i Bergen og Northern Lights i Øygarden mandag formiddag:
* Norge øker støtten til Ukrainas maritime styrker med 2,6 milliarder kroner (en ny pakke fra Nansenprogrammet).
* Norge og Storbritannia inngår en strategisk partnerskapsavtale, som blant annet innebærer etablering av et grønt industripartnerskap neste år.
– Nærheten og tilliten mellom våre to land er viktig i alt vi gjør – om det gjelder forsvar, handel og også i energi – først med olje og gass og så nå med fornybar, sa britenes statsminister på en pressekonferanse som avsluttet besøket.
Avtalen ble undertegnet i Øygarden utenfor Bergen ved Northern Lights-anlegget for transport og lagring av CO2.
Starmer fortalte at han og Støre hadde diskutert Nato-forpliktelser. Han kalte det «ekstremt viktig for Norge», som er Natos «øyne og ører» og er en «veldig viktig del av verden for global sikkerhet».
– Det er en del av det brede kulturelle forholdet mellom våre to land, sa Støre.
Også Starmer bekreftet fotballdiskusjonene og fortalte at Martin Ødegaard ble bredt diskutert søndag kveld.
– Han etter min mening er en av de beste Arsenal-spillerne vi har hatt noensinne, sa Starmer.
– Det er godt å være her og signere denne avtalen i dag. Den symboliserer våre lands nære forhold og tar det til neste kapittel, sa Starmer.
De to statsministerne startet dagen på Haakonsvern før de tok båt videre til Øygarden, hvor den nye strategiske partnerskapsavtalen ble undertegnet.
– Jeg er glad for å vise min venn hva som har skjedd her, og for å se at også Storbritannia går videre med CCS.
– Dette er en erklæring som egentlig fokuserer på hvordan dette samarbeidet skal utvikles videre, sa Støre til pressen om den nye samarbeidsavtalen.
Han mener det er viktig for sikkerheten vår å ha Storbritannia tett på Norge.
– På klima, industri og miljø hjelper det oss også til å nå våre klimamål og til å få nye oppdrag i leverandørindustrien og sikre arbeidsplasser, sier statsministeren.
– Ukraina har behov for mer støtte til å svekke de russiske maritime styrkene i Svartehavet fremover. Det er nødvendig for å beskytte den ukrainske befolkningen og infrastrukturen mot angrep fra den russiske svartehavsflåten, sa Støre.
Denne støtten innebærer både donasjoner fra Forsvaret og materiell som blir donert etter anskaffelser fra industrien. En del av midlene skal gå til systemer som kan brukes til minerydding. Fra før er det satt av 100 millioner kroner til tiltak for maritim trening i 2025.
Norge og Storbritannia leder sammen den maritime kapabilitetskoalisjonen for Ukraina, en av flere koalisjoner dannet å hjelpe det ukrainske forsvaret i krigen mot Russland.
Gjennom koalisjonen bidrar de to landene til å koordinere mange lands innsats til Ukraina innenfor det maritime feltet.
– Når vi nå skal styrke vårt forsvar i årene som kommer, blir Storbritannia en av de viktigste partnerne våre, sa Støre.
Mandag kveld går ferden videre til Estland og Tallinn, hvor det er toppmøte for den britiskledede JEF-styrken, som er en flernasjonal hurtigreaksjonsstyrke som består av ti land.
Støre sa også at de to statsministrene hadde fått tid til å diskutere Premier League og forholdet mellom Norge og Storbritannia på det området.
Samarbeidsavtalen innebærer både at det etableres et såkalt grønt industripartnerskap mellom Storbritannia og Norge neste år. Videre innebærer den at avtalen om forsvarssamarbeid og norsk deltakelse i den britiskledede hangarskipsgruppen fornyes. I tillegg skal det opprettes regelmessig kontakt om både handelspolitikk og nasjonal sikkerhet.
Tidligere på dagen, på Støres tidligere studiested på Haakonsvern i Bergen, kunngjorde han at Norge øker støtten til Ukrainas sjøforsvar med 2,6 milliarder kroner.