Menu
Marxisten Anura Kumara Dissanayake er tatt i ed som ny president på Sri Lanka. Foto: Ap / NTB

Sri Lankas har fått sin første venstreorienterte president

Sri Lankas nyvalgte president, venstreorienterte Anura Kumara Dissanayake (55), lover å gjenopprette folkets tro på politikerne.

Av NTB | 23.09.2024 08:31:14

Ulykker og naturkatastrofer: – Jeg vil gjøre mitt beste for å gjenopprette folks tillit til politikere, sa Dissanayake da han ble tatt i ed mandag.

– Jeg er ingen tryllekunstner. Det er ting jeg vet og ting jeg ikke vet, men jeg vil søke de beste rådene og gjøre mitt beste. For det trenger jeg støtte fra alle, sa han.

Dissanayake representerer partiet Folkets frigjøringsfront (JVP) og er en selverklært marxist med den argentinske revolusjonshelten Che Guevara som forbilde.

Under valget 21. september sikret han seg 42,3 prosent av stemmene. Opposisjonsleder Sajith Premadasa kom på andreplass med 32,7 prosent, mens sittende president Ranil Wickremesinghe fikk 17,3 prosent.

JCP kontrollerer bare tre av de 225 setene i nasjonalforsamlingen, men det ventes at Dissanayake vil utnevne en ny regjering.

Den nye regjeringen kommer til å styre landet fram til det blir holdt valg på ny nasjonalforsamling. Dato for valget er ikke satt.

Halvmilitære dødsskvadroner jaktet da på partiets medlemmer, og som student sto Dissanayake selv på dødslisten.

JVP har hatt liten politisk innflytelse siden og fikk under 4 prosent av stemmene i det siste valget på nasjonalforsamling, som var i 2020.

Den brutale borgerkrigen mellom de tamilske separatistene nord på øya og regjeringsstyrkene, som krevde over 100.000 liv, tæret også på ressursene, men fikk en brutal slutt i 2009.

40.000 sivile tamiler skal ha blitt drept av regjeringsstyrker under de siste dagene av krigen, og tusenvis er fortsatt savnet.

Landet havnet i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948, valutareserven ble tømt, og myndighetene greide ikke lenger å betale for mat, medisiner, drivstoff og andre importvarer.

Butikkene gikk tomme, køene var endeløse, og til slutt kokte det over for befolkningen som strømmet ut i gatene.

Statsministerens kontor og andre regjeringsbygg ble okkupert, og president Gotabaya Rajapaksa flyktet i eksil. Wickremesinghe har siden fungert som president.

Han er i dag tilhenger av en åpen økonomi og sier ikke lenger nei til alle former for privatisering.

I seierstalen søndag understreket Dissanayake også viktigheten av å forene de ulike folkegruppene i landet.

– Seieren tilhører oss alle. Enighet mellom singalesere, tamiler, muslimer og alle srilankere er selve grunnfjellet til en ny begynnelse, sa han.

Rett før den nye presidenten ble innsatt, kunngjorde statsminister Dinesh Gunawardena at han gikk av.

Folkets frigjøringsfront (JVP) ledet på 1970- og 80-tallet to væpnede opprør som kostet over 80.000 mennesker livet.

Sri Lanka var lenge et framgangsrikt land i det sørlige Asia, men den blomstrende turistindustrien fikk en dramatisk knekk da landet ble hardt rammet av tsunamien i 2004.

De neste årene ble det gjort enorme låneopptak, og gjelden ble etter hvert umulig å betjene. Da covid-pandemien i tillegg rammet i 2021, endte det med full kollaps.

JVPs og Dissanayakes popularitet har økt kraftig under krisen, og den nyvalgte presidenten har samtidig moderert noen av sine tidligere standpunkter.

(©NTB)

Flere nyheter: