Menu
Spania ber EU om å ta inn blant annet katalansk som et offisielt EU-språk. Slik håper statsminister Pedro Sánchez på støtte fra katalanske separatister så han kan fortsette ved makten. Men saken irriterer diplomater i Brussel. Foto; NTB / AP

Språkrøre i EUs ministerråd

På høstens første møte til Europas EU-ministre står en spansk språkfinte øverst på dagsordenen.

Av NTB | 19.09.2023 12:23:01

Politikk: Spania har nemlig sendt brev til EU og bedt om at språkene katalansk, baskisk og galicisk inkluderes blant EU-språkene.

Tirsdag skal EU-ministrene vende tommelen opp eller ned. Det mest sannsynlige utfallet er likevel at saken blir skjøvet på.

– Dette er et spørsmål som må utredes videre, både juridisk og økonomisk. Det er for tidlig å ta stilling til det, fastslår Sveriges EU-minister Jessika Roswall overfor nyhetsbyrået TT.

Derimot har Spanias statsminister Pedro Sánchez lovet Junts, partiet til den katalanske separatistbevegelsen, å prøve å få katalansk inn som et av EU-språkene – mot å få deres støtte så han kan bli sittende som statsminister.

Spania har formannskapet i EU dette halvåret, og har dermed stor makt til å sette saker på dagsordenen.

Men ifølge god EU-kutyme skal et ordførerland først og fremst være en nøytral megler og ikke kjøre egne hjertesaker igjennom. Den spanske framgangsmåten har derfor vakt en viss irritasjon i Brussel.

På et møte blant EU-ambassadørene i forrige uke var et 15-talls land klart imot.

Diplomater peker blant annet på at flere EU-språk vil innebære store økonomiske konsekvenser. Blant annet må det ansettes minst 100 nye oversettere for hvert språk som inkluderes.

Å åpne døra for de spanske minoritetsspråkene kan også føre til at andre minoriteter vil kreve å bli språklig representert i EU.

Der vil blant annet Ukraina, EU-budsjettet og EUs konkurransekraft bli viktige temaer.

Det spesielle med saken er at den ikke har vært gjennom den tradisjonelle EU-kverna, med arbeidsgrupper, utredninger og konsekvensanalyser.

Diplomater i Brussel tror også det er tvilsomt om Spania får dette igjennom.

På tirsdagens møte skal EU-ministrene også starte forberedelsene til EU-toppmøtet i oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: