Menu
Soldater fra den halvmilitære RSF-militsen, ledet av hærsjefens tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo, har siden april ligget i krig med regjeringshæren i Sudan. De humanitære følgene av krigen er katastrofale. Foto: AP / NTB

Over 1200 barn har mistet livet i flyktningleirer i Sudan siden mai

Underernæring og meslinger krever nå stadig flere barneliv i flyktningleirene i krigsherjede Sudan, ifølge FN.

Av NTB | 19.09.2023 12:22:35

Medisin og helse: – Mer enn 1200 flyktningbarn under fem år har mistet livet i ni leirer i perioden mellom 15. mai og 14. september, sier Allen Maina som leder helseprogrammet til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Dette skyldes en kombinasjon av et mistenkt utbrudd av meslinger og høy underernæring, sier han.

Dersom ikke hjelpen trappes opp vil titusener «stå på randen av død» innen utgangen av året i det krigsherjede landet, advarer Maina.

Minst 7500 mennesker er ifølge et forsiktig anslag fra Armed Conflict Location & Event Data Project hittil drept i løpet krigen.

Ifølge FN er 4,8 millioner mennesker drevet på flukt av krigshandlingene, og over 1 million av dem har søkt tilflukt i naboland.

Justisdepartementet og flere andre store bygninger ble også angrepet, og kampene ble beskrevet som de hardeste hittil i krigen.

RSF kontrollerer nå store deler av hovedstadsområdet med sine bakkestyrker og har okkupert bolighus som er omgjort til baser.

Regjeringshæren holder stand i hovedkvarteret og benytter tungt artilleri og kampfly mot boligområdene som kontrolleres av RSF-militsen.

Mandag ble det for første gang også meldt om kamper i den strategisk viktige havnebyen Port Sudan ved Rødehavet, der landets eneste fungerende internasjonale flyplass ligger.

Regjeringshæren i Sudan, under ledelse av landets hærsjef Abdel Fattah al-Burhan, har siden midten av april ligget i krig med den halvmilitære RSF-militsen, ledet av Burhans tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo.

I helgen blusset kampene kraftig opp i hovedstaden Khartoum, der flere store bygninger ble skutt i brann, blant dem det 18 etasjer høye hovedkvarteret til The Greater Nile Petroleum Oil Company.

Flere nyheter: