Språkrøre i EUs ministerråd
På høstens første møte til Europas EU-ministre står en spansk språkfinte øverst på dagsordenen.
Politikk: Spania har nemlig sendt brev til EU og bedt om at språkene katalansk, baskisk og galicisk inkluderes blant EU-språkene.
Tirsdag skal EU-ministrene vende tommelen opp eller ned. Det mest sannsynlige utfallet er likevel at saken blir skjøvet på.
– Dette er et spørsmål som må utredes videre, både juridisk og økonomisk. Det er for tidlig å ta stilling til det, fastslår Sveriges EU-minister Jessika Roswall overfor nyhetsbyrået TT.
Derimot har Spanias statsminister Pedro Sánchez lovet Junts, partiet til den katalanske separatistbevegelsen, å prøve å få katalansk inn som et av EU-språkene – mot å få deres støtte så han kan bli sittende som statsminister.
Spania har formannskapet i EU dette halvåret, og har dermed stor makt til å sette saker på dagsordenen.
Men ifølge god EU-kutyme skal et ordførerland først og fremst være en nøytral megler og ikke kjøre egne hjertesaker igjennom. Den spanske framgangsmåten har derfor vakt en viss irritasjon i Brussel.
På et møte blant EU-ambassadørene i forrige uke var et 15-talls land klart imot.
Diplomater peker blant annet på at flere EU-språk vil innebære store økonomiske konsekvenser. Blant annet må det ansettes minst 100 nye oversettere for hvert språk som inkluderes.
Å åpne døra for de spanske minoritetsspråkene kan også føre til at andre minoriteter vil kreve å bli språklig representert i EU.
Der vil blant annet Ukraina, EU-budsjettet og EUs konkurransekraft bli viktige temaer.
Det spesielle med saken er at den ikke har vært gjennom den tradisjonelle EU-kverna, med arbeidsgrupper, utredninger og konsekvensanalyser.
Diplomater i Brussel tror også det er tvilsomt om Spania får dette igjennom.
På tirsdagens møte skal EU-ministrene også starte forberedelsene til EU-toppmøtet i oktober.
(©NTB)