reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen, som ble funnet døde av overdose i Spydeberg 8. januar, ble gravlagt fra Askim kirke onsdag 25. januar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Spesialenheten henlegger saken mot politiet etter at tvillingjenter døde i Spydeberg i fjor

Spesialenheten henlegger saken mot Øst politidistrikt etter at tvillingjentene Mille og Mina (16) ble funnet døde i en leilighet i Spydeberg i januar i fjor.

Av NTB | 19.12.2024 16:42:15

Medisin og helse: Spesialenheten konkluderer med at det ikke kan bevises at det foreligger noe straffbart forhold, selv om jentene var under barnevernets omsorg da de døde.

Spesialenheten innledet selv etterforskning etter at mediene omtalte saken. Etterforskningen vurderte om politiet brøt loven ved å unnlate å spore telefonene til jentene, til tross for at institusjonen der de bodde, ba om det.

Konklusjonen er at det ikke foreligger bevis for grove feilvurderinger som kan gi grunnlag for sterk bebreidelse av politiet.

Spesialenheten påpeker at samtalen burde vært loggført, men at unnlatelsen i seg selv ikke utgjør et straffbart forhold. Politiet vurderte at de ikke hadde nok informasjon til å iverksette tiltak for å redde liv eller helse. Den ansvarlige operasjonslederen iverksatte derfor ikke operative tiltak eller telefonsporing.

Tvillingjentene ble funnet døde 8. januar i fjor klokken 1.37, som følge av en overdose. Statsforvalteren i Vestland konkluderte senere i en tilsynsrapport med at jentene ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

Det var TV 2 som meldte om saken først.

Institusjonen tok første gang kontakt med operasjonssentralen i Øst politidistrikt 6. januar 2023 klokken 23.40. Siste registrerte anrop innkom 7. januar klokken 12.42. Denne samtalen ble imidlertid ikke loggført i politiets operative system (PO-logg).

Ifølge Spesialenheten sto politiet overfor krevende skjønnsmessige vurderinger i denne saken. Spørsmålet om – og eventuelt når – tiltak skal settes inn, beror på den informasjonen politiet har til enhver tid. For at en tjenesteperson skal kunne holdes strafferettslig ansvarlig for skjønnsutøvelsen, må det foreligge grove feilvurderinger som gir grunnlag for sterk bebreidelse. Dette anses ikke å være tilfellet her.

Flere nyheter: