Menu
Trygve Slagsvold Vedums Senterparti har evaluert sin egen innsats i høsten lokalvalg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sp-evaluering av valget: Regjeringsslitasje og forstyrrende «Erna og Jonas»-dekning

Et Senterparti-utvalg har evaluert høstens lokalvalg. Regjeringsslitasje trekkes fram, i tillegg til at dekningen av «Erna og Jonas» ødela for de lokale sakene.

Av NTB | 13.12.2023 18:10:29

Politikk: – De nasjonale sakene tok all oppmerksomhet, og dette skapte frustrasjon. De nasjonale sakene er saker som lokallagene og fylkeslagene syns er vanskelig å svare opp og gjør at de gode lokale sakene «drukner», heter det i rapporten som onsdag ble lagt fram på Sps nettsider.

Sps stortingsrepresentant Bengt Fasteraune leder utvalget, som de siste månedene har sett nøye på partiets arbeid i høsten lokalvalg.

Nationen omtalte rapporten først.

– Støre-regjeringen fikk ingen hvetebrødsdager, de ble brutalt kastet inn i virkeligheten med fortsatt pandemi og økonomiske utfordringer med inflasjon, renteøkning, høye strømpriser og krig i Europa, heter det i rapporten.

– Anslag på viktige økonomiske beregninger fra forrige regjering var for lave og til dels utdaterte. Håndtering av en rekke viktige enkeltsaker var krevende. Tiden til bruk i egen organisasjon for toppledelsen ble skadelidende.

Det pekes i tillegg på stor frustrasjon og utfordringer med kommunikasjon når det var lekkasjer rundt viktige saker.

– NRK tilrettela en nasjonal valgkamp for Høyre og Ap i byene, det ble også i tillegg en forsterkning av historien om Erna og Jonas. Det var negativt for vår valgkamp, blir det fastslått i rapporten.

Melkøya-beslutningen trekkes fram som strategisk lite smart og noe som skapte stor usikkerhet i både Finnmark og resten av landet.

– Melkøya ble en symbolsak som fikk konsekvenser. Strømpriser er en vanskelig sak, både i forhold til prisforskjeller innad i landet og mellom regioner, samt forholdet til det europeiske kraftmarkedet og bygging av nye kabler og nye kraft.

– Når de blir spurt om hvorfor vi gikk tilbake fra 2019-valget peker nesten alle representantene på «regjeringsslitasje» og den krevende tiden vi styrer landet i. Mange velgere opplever at vi ikke har gjort nok med de stigende prisene, heter det i rapporten.

– Noen mener og at vi ikke har vært gode nok til å vise det vi har fått til i regjering de to første årene, de gode sakene «drukner» i krevende saker slik som prisstigning og habilitet.

Den peker også på at partiet må kommunisere hvorfor de foretar ulike valg – og ikke bare hva de ønsker å gjøre.

– Kommunikasjonen internt i partiet om når «slaget er tapt» og vi ikke får fullt gjennomslag for vår politikk i regjering må være tydelig, gjenkjennelig og forståelig.

– Vi må bli flinkere til å vise de grepene vi tar for å løse den krevende situasjonen vi står oppe i og samtidig løfte saker som viser styringskompetanse og god politikk.

Regjeringen kom med mange gode saker i slutten av valgkampen, men de kom dette for sent, ifølge rapporten. Fylkes- og lokallagene hadde ikke kapasitet til å følge opp sakene.

Sps stortingsrepresentanter ble spurt om innspill til evalueringsrapporten på epost. Der ble de spurt om sin rolle i valgkampen, hvilke erfaringer de gjorde seg i valgkampen og de ble bedt om å komme med innspill til hvordan partiet kan løfte seg i de neste valgene

Senterpartiet må være gjenkjennelige på sin politikk, og det vises til at mange velgere har opplevd en usikkerhet når det gjelder partiets kraftpolitikk.

(©NTB)

Flere nyheter: