Menu
Arbeidere i gang med å legge ut lenser etter utslippet av soyaolje i Glomma. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Soyaolje i Glomma truer fuglereservat – Naturvernforbundet krever etterforskning

Over 30.000 liter med soyaolje har rent ut i elva ved industriområdet Øra i Fredrikstad. Biolog frykter katastrofe for fuglereservat.

Av NTB | 21.11.2023 18:59:47

Natur og miljø: Oljen kommer fra Denofas anlegg, der det blant annet produseres soyaolje til bruk i dyrefôr. Ifølge selskapet er utslippet på minst 20.000 liter, mens Øst politidistrikt sier til NTB at det kan være på opp mot 35.000 liter.

– Vi har hatt en uønsket hendelse som medførte at vi fikk en oljelekkasje av soyaolje i Glomma. Dette er en biologisk nedbrytbar olje som ikke er giftig, men som kan ha utfordringer for fugler, sier administrerende direktør Hans Petter Olsen i Denofa til VG.

I morgentimene tirsdag ble det jobbet med å få sugd opp oljen og å hindre at den sprer seg videre sørover.

– Det vi vet, er at vi har hatt et utslipp fra en ventil som har stått åpen. Det skulle den ikke gjort, sa fabrikkdirektør Torgeir Hjertaker på en pressekonferanse i 11-tiden tirsdag formiddag, ifølge Fredriksstad Blad.

Denofa undersøker nå hvorfor den manuelt opererte ventilen sto åpen.

– Det er selvsagt en katastrofe at olje siger inn i et så spesielt naturreservat som Øra. Det er sent på året, så det meste av fugletrekket sørover er over, men om det blir liggende mye oljegriseri ute i Øra, så er det jo en stor jobb, sier biolog Jan Ingar Båtvik i Fuglehjelpen til NRK.

Brannvesenets innsatsleder Jørn Krogfoss var også til stede på pressekonferansen. Han sier det er for tidlig å si om dyreliv er påvirket av hendelsen.

– Vi anmoder politiet om å åpne etterforskning med sikte på strafferettslig reaksjon mot bedriften, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet i en pressemelding.

– Det er viktig at saker som dette, blir straffet. Det har en betydelig allmennpreventiv betydning at virksomheter med forurensningsrisiko risikerer strafferettslige reaksjoner dersom de ikke er tilstrekkelig aktsomme og sørger for tiltak for å unngå slike utslipp, fortsetter han.

Industri- og havneområdet Øra ligger ved Østerelva, et av Glommas to utløp i Fredrikstad.

– Det er et mål å hindre utslippet fra å bli med Glomma videre ut mot Hvaler, sier interkommunal beredskapsleder Jørn Bustgaard.

Han påpeker at det er kort vei til fuglene. Det er registrert over 250 fuglearter i naturreservatet.

– Matolje er farlig for fugler. Den fester seg til fjærdrakta, og gjør fuglene svært utsatt for dødelige forfrysninger, sier Bustgaard.

Politiet opplyser at de foreløpig tror utslippet har skjedd på grunn av et uhell.

Politiet beskriver også arbeidsforholdene som utfordrende fordi det har vært vanskelig å få overblikk over omfanget. Det har vært mannskaper på landsiden på Kråkerøy og droner i luften. Kystvakten har også bistått i oppryddingsarbeidet.

Fuglene som bor i reservatet, kan få alvorlige skader hvis oljen får satt seg i fjærdrakta deres.

Utslippet har vakt sterkere reaksjoner, og Naturvernforbundet opplyser at de har anmeldt utslippet og krever at Øst politidistrikt etterforsker Denofa.

Gjennom dagen har det blitt jobbet med å legge ut lenser i elva og hindre at olje sprer seg ytterligere.

(©NTB)

Flere nyheter: