Menu
Tidligere statsminister Erna Solberg (H) under kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverket. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Solberg: – Ikke mitt inntrykk at politikere forsøker å tøye regelverket

Erna Solberg sier at hun ikke kan huske at politikere har protestert når de har fått råd om å melde seg inhabile.

Av NTB | 07.11.2023 18:09:45

Politikk: – Alle habilitetssakene vi har hatt det siste året, kan etterlate et inntrykk av at politikere forsøker å tøye regelverket og helst ønsker å behandle saker selv om de er inhabile eller nær grensen. Det er ikke mitt inntrykk etter fire år som statsråd og åtte år som statsminister, sier Erna Solberg (H).

Klokken 17.25 møtte hun for andre gang tirsdag på kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om habilitetssakene.

Tidligere tirsdag ble Solberg spurt ut om vurderingene hun gjorde i forbindelse med hennes manns handel med aksjer. I andre runde forklarer hun hvordan regjeringsapparatet håndterte regelverket under hennes periode som statsminister mellom 2013 og 2021.

– Jeg kan ikke komme på noen tilfeller hvor en politiker har protestert når de har fått råd om å melde seg inhabil, sier Solberg, og fortsetter:

– Men jeg kan faktisk komme på noen eksempler på det motsatte, altså at politikere som av ulike grunner ønsker å melde seg inhabile, får beskjed om at det ikke er mulig fordi de er habile til å behandle saken.

«Solbergs stab utarbeidet et skjema alle i regjeringsapparatet måtte fylle ut og skrive under på. Deretter hadde de en samtale. Det ble gjort klart at nå var muligheten for å fortelle om bakgrunnen deres. Om det senere kommer opp saker det burde vært opplyst om, oppfattes det som et tillitsbrudd.», siterte Almeland fra artikkelen.

– Jeg kan bekrefte at det skjemaet eksisterer, sier Solberg.

– Alle har fått det for gjennomlesning for å kunne melde fra om saker som kunne være av vanskeligheter. Det er også et skjema som har vært under utvikling. Det har fått nye spørsmål og blitt lengre for hver gang det har vært en skandale. Jeg skal innrømme at vi i 2013 ikke spurte mye om Metoo. Det ble sikkert betydelig mer i 2021, sier den tidligere statsministeren.

Solberg sier at hun opplever at politikerne generelt var svært opptatt av å følge regelverket, og at bevisstheten i de fleste tilfeller er svært høy.

Saksordfører Grunde Almeland (V) stilte Solberg spørsmål om opplysninger som kom fram i en artikkel i Dagens Næringsliv i 2021. I artikkelen det ble beskrevet et skjema som ble brukt under en såkalt «vetting-prosess» der man undersøker om en person er skikket til en jobb.

(©NTB)

Flere nyheter: