Slik ser et av Oslos bomberom ut: – Ta med bok eller kortstokk
Mat og drikke, varme klær og en bok eller kortstokk er blant tingene du bør ta med deg til nærmeste bomberom dersom det skulle oppstå en krisesituasjon.
Krig og konflikter: NTB har fått slippe inn i et av de mange såkalte bomberommene i Oslo. Under St. Hanshaugen i Oslo er det plass til 1130 personer. Nede i rommene er det ventilasjonsanlegg og strømaggregat for en eventuell krisesituasjon.
– Tilfluktsrommene vi har i Norge i dag, er bygget i ulike perioder, og kravene har endret seg etter hvert som trusselbildet har endret seg, sier seksjonssjef Mona Brygard i Sivilforsvaret til NTB.
Nær alle tilfluktsrom i Norge gir god beskyttelse mot det som kalles konvensjonelle våpen, altså mot eksplosjoner og splinter.
Nå er beredskapsaktørene i gang med å vurdere tilfluktsrommene rundt om i landet.
– I tillegg gir mange av rommene også beskyttelse mot radioaktivt nedfall og biologiske og kjemiske stridsmidler. DSB og Sivilforsvaret er nå i gang med å se på gjeldende forskriftskrav og vurdere om det er behov for endringer for å tilpasse kravene til dagens trusselbilde, sier Brygard.
De vil bli bemannet av personell som kan bistå tilstrømmende med å finne seg en ledig plass.
– Tilfluktsrommet vil også ha personell som har ansvar for å sørge for at det tekniske i rommet fungerer og at det er tilgjengelige toaletter, førstehjelpsutstyr og lignende, sier Brygard.
Dagens tilfluktsrom er dimensjonert for å kunne oppholde seg der i seks timer.
– Det er derfor ikke meningen at man skal være der over lengre tid. De skal kun brukes når det er et aktivt varsel om akutt fare for angrep. Men rommene har ventilasjon og sanitæropplegg som gjør at det også er mulig å oppholde seg der utover de seks timene, hvis det er behov for det.
Dagens fasiliteter ble dessuten bygget før det var vanlig at alle gikk rundt med hver sin mobiltelefon. Det er dermed ikke lagt opp til at mange skal lade telefonene sine.
– Det er derfor lurt å ta med oppladet powerbank hvis det er behov for å tilføre strøm til telefonen mens man er i tilfluktsrom, sier Brygard.
– Det kan også være lurt å ta med noe man kan bruke for å få tiden til å gå. Men det kan være veldig lite plass per person, så det er det lurt å tenke gjennom. En bok eller en kortstokk kan være fint å ha med.
Ikke siden 1998 er det bygget nye tilfluktsrom i Norge. Det er i dag kapasitet til 2,5 millioner nordmenn.
– Etter den kalde krigen har dekningsgraden for tilfluktsrom i Norge gradvis blitt redusert som følge av byggestoppen Stortinget vedtok i 1998. I dag er dekningsgraden på rundt 45 prosent, og det mener vi er for lavt, sier Mehl.
Hun tar til orde for at man i tillegg til dagens tilfluktsrom også kan bruke parkeringskjellere, tunneler og T-banestasjoner i en krisesituasjon.
– Erfaringer fra Ukraina viser at tilfluktsrom er et av de viktigste tiltakene for å beskytte sivilbefolkningen i krig.
Ved en eventuell krisesituasjon skal innbyggere finne veien til nærmeste tilfluktsrom. På 72 timers varsel skal rommene kunne tas i bruk.
Tilfluktsrommene er minimalt utstyrt, og Brygard sier derfor det er lurt å ha med seg en liten forhåndspakket bag med nødvendigheter som medisiner, litt mat og drikke og varme klær.
I januar la den nå avtroppende justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) fram ny stortingsmelding om totalberedskap. Hun sier til NTB at hun mener dagens tilstand på tilfluktsrom er uforsvarlig. Intervjuet med Mehl ble gjort før regjeringsbruddet torsdag.
(©NTB)