Menu
Kong Carl Gustaf og dronning Silvia på Logården ved Stockholms slott på nasjonaldagen 6. juni. Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Slik feirer kong Carl Gustaf 50 år på tronen: Forestillinger og folkefest

Denne uka skal svenskekongen feires fire dager til ende, med kongelige, statsoverhoder, kjente artister og representanter for folket.

Av NTB | 13.09.2023 06:54:31

Kuriosa og kjendiser: I hele år har Sverige feiret kong Carl Gustafs 50 år på tronen. I tillegg har de feiret at det er 500 år siden Gustav Vasa ble konge.

Hovedfeiringen av svenskekongens 50-årsjubileum begynner onsdag, men det er først torsdag kveld, fredag og ikke minst lørdag det kommer til å ta av.

Da avrundes ukas hyllest med folkefest i Stockholm lørdag, der hovedstaden inviterer til mat og drikke fra klokka 14, med egne jubileumsglass for å utbringe kongens skål – og minnes dagen.

– Det blir en jubileumskonsert – en musikalsk reise gjennom 50 år – foran slottet på Norrbro, og etterpå danser vi på Gustav Adolfs torg. Alle er velkomne. Gratis entré, frister arrangørene.

Den svenske kongefamilien vil være til stede ved konserten der flere av Sveriges mest folkekjære artister fremfører svenske slagere fra kongens 50 år som monark.

Artistene akkompagneres av Johan Landqvists Orkester, og konferansier er den iransksvenske stand-up-komikeren Zinat Pirzadeh. Blant artistene er Lill Lindfors, Björn Skifs, MGP-vinner Loreen og Magnus Uggla – sistnevnte sto for monsterhits som «Jag mår illa» og «Kung för en dag».

Torsdag begynner de mer celebre gjestene å komme tilreisende. Det er på forhånd meldt at alle de nordiske statsoverhodene skal delta under feiringen. I tillegg til kong Harald og dronning Sonja kommer den danske dronningen, samt Finlands og Islands presidentpar. Dessuten deltar kronprinsparene fra Norge og Danmark.

Den kongelige operaen hedrer kongen med jubileumsforestilling på Drottningholmsteatern torsdag kveld. Etter forestillingen har det svenske kongeparet invitert til privat kveldsmåltid – supé – på Drottningholm slott.

Også tidligere dronning Anne-Marie er invitert. Hun er lillesøsteren til den danske dronningen, Margrethe. Som gift med kong Konstantin II av Hellas var Anne-Marie gresk dronning i ti år, til monarkiet der ble avskaffet i 1974, i samme periode som kong Carl Gustaf overtok tronen i Sverige.

Programmet starter med en takksigelsesgudstjeneste, en såkalt Te Deum, i slottskirken i Stockholms slott på formiddagen. Her vil den kongelige familien, inkludert kongelige gjester og statsoverhodene, være til stede.

Alle de offisielle delene av programmet sendes på direktesendt TV. Noen av programpostene er også åpne for publikum. Fredag formiddag skal for eksempel den kongelige kirkegården i Hagaparken være åpen. Her får folk muligheten til å avlegge besøk ved graven til kong Carl Gustafs forgjenger, hans farfar, Gustaf VI Adolf, som var svært populær blant folket.

Klokka 12 avfyres salutt fra Skeppsholmen i Stockholm. Kongen og prins Carl Philip er deretter til stede under høytidelig vaktskifte i Yttre borggård til toner fra gardemusikk og -kor.

I løpet av kvelden skal kongen holde direktesendt jubileumstale til folket på TV, og så kommer den kongelige gallaen, jubileumsmiddag i Rikssalen på det kongelige slott. Middagen etterfølges av musikalsk underholdning.

Kongen har blitt feiret i hele 2023, men hovedfeiringen blir fredag og lørdag denne uka: 50-årsdagen for innsettelse som konge den 15. september, og dagen etter.

Med 50 år på tronen er kong Carl Gustaf Sveriges lengstsittende statsoverhode. Han er dessuten verdens tredje lengstsittende nålevende monark.

Lørdag fraktes det svenske kongeparet i hestekortesje gjennom sentrum av Stockholm. De skal også bli rodd i kongesjaluppen Vasaorden, tilbake til det kongelig slott. Så kommer byfesten med gratiskonserten, med påfølgende dansefest fra klokka 18 til 22

– Det blir alt fra boogiewoogie, rock’n’roll og cubansk salsa til danseband, svensk schlager og disco, lover arrangørene.

Onsdag og torsdag åpnes gratulasjonsprotokollene for publikum og det diplomatiske korps. Det blir flere obligatoriske mottakelser, blant annet med representanter for regjering, riksdag, stiftelser og organisasjoner.

Fredag heises flaggene i Sverige på selve kroningsdagen.

Allerede i januar innledet svenskene jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungliga slottet. Representanter fra alle Sveriges län – fylker – var invitert, plukket ut av sine respektive landshövdinger – fylkesmenn. Siden februar har det svenske kongeparet besøkt alle 21 län.

(©NTB)

Flere nyheter: