Menu
Nils Aaness ble europamester på skøyter i Göteborg. Foto: NTB-arkiv/SCANPIX

Skøytehelten Nils Aaness er død – ledet an i norsk EM-fest

Skøytelegenden Nils Aaness er død, 88 år gammel. Han tok et bejublet EM-gull i Göteborg i 1963.

Av NTB | 27.12.2024 11:42:01

Sport: Familien til Aaness er innforstått med at NTB omtaler skøyteprofilens bortgang.

Skøytehelten fra Haugnes ved Andenes i Nordland var i en periode toneangivende i norsk skøytesport sammen med Knut «Kupper’n» Johannesen.

Aanes var del av det norske landslaget i perioden 1959 til 1965. I 1963 fikk han karrierehøydepunktet under europamesterskapet på Ullevi i Göteborg. Der gikk Aaness til topps foran «Kupper’n» og Per Ivar Moe.

Magne Thomassen sørget for at det sto fire nordmenn øverst på resultatlistene den aktuelle februardagen. Europamester Aaness satte for øvrig mesterskapsrekord med poengsummen 183,747.

Bak den norske suksessen i denne perioden sto den innovative trenerlegenden Stein Johnson.

– Nils Aaness vil minnes med glede i det norske skøytemiljøet. Han spilte en viktig rolle i en svært viktig tid for norsk skøytesport på 1960-tallet. I tillegg til de største prestasjonene hans i EM og VM i 1963 vil han også bli husket for å være den første nordnorske skøyteløperen som vant et internasjonalt mesterskap, skriver generalsekretær Jarle Blindheimsvik i Norges Skøyteforbund i en kommentar til NTB.

«Kupper’n» viste seg i det hele tatt ofte vrien å slå for Aaness. I NM-sammenheng sto de to sammen på seierspallen en rekke ganger, som oftest med Aaness på trinnet nedenfor lagkameraten.

I 1963-sesongen satte imidlertid skøytehelten fra Nordland også verdensrekord sammenlagt på Bislett. Den lød på 180,560 poeng. Aaness satte også verdensrekord på 5000 meter med 7.42,8, men en halvtime senere ble den slått av «Kupper’n» med 7.37,8.

Aaness startet karrieren i Harstad skøyteklubb. Siden representerte han også Tromsø Skøyteklubb, Mo Skøyteklubb og Oslo Skøiteklub. Legenden la opp i 1965.

Suksessen på skøyteisen gjorde at Aaness ble et framtredende navn både i norsk idrett og i befolkningen.

– Jeg fikk stor oppmerksomhet og ble ofte gjenkjent. På den tida var publikumsinteressen noe helt annet enn det den er i dag, og på vinterstid var det kun skøyter og ski man fulgte med på, sa Aaness i et intervju med NRK i 2013.

Anledningen var 50-årsjubileet foran EM-gullet i 1963.

Den tidligere landslagsløperen Øystein Grødum er leder i sørlandsklubben.

– Nils var viktig for klubben gjennom den personen han var og den historien han hadde med å være en toppløper fra en tid da skøyter stod veldig sterkt blant nordmenn. Han hadde stor betydning for Arendal og Arendal Skøiteklub da vi fikk bane for 20 år siden, sier han til NTB.

– Han bidro da mye inn mot politikere, næringsliv og aktive. Han var selv en ivrig mosjonist på banen inntil for et par år siden. Deretter var han ivrig tilskuer til treninger senest forrige vinter. Nils så alle, og slo av en prat med alle, legger han til.

– Jeg er takknemlig for at dere vil ta imot dette, sa skøytehelten beskjedent til en fullsatt kommunesal den gangen. På plass var blant andre en rekke gamle venner og skøyteentusiaster.

Han håpet medaljene kunne være til inspirasjon for framtidige generasjoner.

Foruten medaljene fra EM og VM inneholder samlingen blant annet den gjeve Oscar-statuetten, som Aaness ble tildelt i 1963.

Aaness deltok i to olympiske vinterleker – i 1960 i Squaw Valley og i 1964 i Innsbruck.

Få uker etter bragden i Sverige fulgte Aaness opp suksessen med VM-bronse i japanske Karuizawa. Der hadde han svenske Jonny Nilsson og Knut Johannesen foran seg på listene.

Skøytehelten Aaness har den siste tiden vært bosatt i Arendal. Han har vært aktiv og opptatt av skøytemiljøet helt til det siste.

I 2008 ga Aaness bort hele premiesamlingen til hjemkommunen Andøy. Den ble så stilt ut på rådhuset.

(©NTB)