Menu
Sander Skotheim med norsk flagg etter EM-sølvet i tikamp. Foto: Lise Åserud / NTB

Skotheim etter EM-sølv i tikamp: – Nå skal jeg trene stav

Sander Skotheim tok seg forbi to franskmenn på den avsluttende 1500-meteren og tok EM-sølv i tikamp, slått bare av Johannes Erm fra Estland.

Av NTB | 12.06.2024 00:03:00

Sport: Erm var det ikke noe å gjøre med, men Skotheim tok seg forbi Kevin Mayer og Makenson Gletty. Han satte norsk rekord med 8635 poeng.

– Det har vært to lange dager. Jeg har vært i aktivitet i 16 timer begge dager, med 3-4 timers søvn mellom. Det var en brutal mangekamp, og jeg kjente det på 1500-meteren. Nå har jeg en god følelse, sa Skotheim til NTB.

– Gullet rotet jeg bort i stav. En bom kommer som regel i mangekamp, og jeg tar det. Det ble en god poengsum tross totalmiss i stav, og det gir meg mye selvtillit fram mot OL i Paris. Jeg vet at det ligger en høyere sum og venter.

Han ble nummer tre på 1500 meter med 4.22,41 og endte 129 poeng bak Erm, men 29 foran bronsevinner Gletty.

– Det blir stav og generell fitness, men mest stav. Jeg tapte fort 150-200 poeng i stav i dag, og dermed eventuelt gullet også, sa han på spørsmål fra NTB.

Han har forklaringen på hvorfor han sliter i stav for tiden.

– Jeg tråkket på en hekk i påsken og gikk 3-4 uker uten å kunne trene stav. Stav er ferskvare, og jeg har ikke hatt tid nok til å jobbe med det. I ny og ne kommer det noen gode hopp, men nå skal jeg fokusere på det, sa han.

– Resten av øvelsene er fra, men nå skal jeg jobbe med stav og få godfølelsen der.

Skotheim var på fjerdeplass før den avsluttende 1500-meteren, etter å ha kastet 61,27 i spyd. Han var da eneste nordmann igjen i konkurransen. Markus Rooth trakk seg før de to siste øvelsene som følge av en kjenning i låret under stavkonkurransen.

– Det var kjipt. Vi gikk en bra mangekamp begge to, og vi kunne fått to norske på pallen, sa sølvvinneren.

Skotheim ledet tikampen etter sju øvelser, men han feilet i stav og falt til fjerdeplass. Han holdt på å rive seg ut på åpningshøyden 4,40, men gikk over i siste forsøk. Han slet med tilløpet, og bedre enn 4,60 greide han ikke.

– Det ble drama etter at jeg gikk på trynet i den andre hekken under oppvarmingen. Jeg har slitt med stav siden innendørs-VM, og 4,60 er altfor dårlig. Det var egentlig bare flaut, sa Skotheim til NRK.

Rooth tangerte sin personlige rekord med 5,10, gikk forbi Skotheim med 13 poeng og inntok tredjeplassen foran de to siste øvelsene, men så måtte han kaste inn håndkleet. Årsaken var krampetendenser i låret, som førte til at han avbrøt stavkonkurransen etter første forsøk på 5,20. Han ville ikke ta noen sjanser før OL.

Rooth var nummer fire etter første dag, 110 poeng bak landsmannen. Også han satte personlig rekord på 400 meter.

Det ble dramatisk på 110 meter hekk da Gletty ble stående igjen i starten. Han hadde ikke hørt startskuddet. Etter en fransk protest fikk han løpe om igjen, alene. Han forbedret tiden sin fra 15,30 til 13,88, personlig rekord og best av alle i øvelsen. Til sist endte han med bronse.

I tiden fram mot OL vil han prioritere stav hardt.

– Sølv er kult, men det er vel nummer fem for meg. Jeg har sølv i U20-EM, U23-EM, innendørs-EM og innendørs-VM fra før. Det er litt mye sølv, men i dag føler jeg at jeg vant sølv mer enn tapte gull, sa han til NRK rett etter konkurransen.

Et uhell under oppvarming til dagens første øvelse, 110 meter hekk, påvirket ham.

Skotheim ledet etter første dag av tikampen. Han imponerte særlig i høyde, der han med 2,17 var ni centimeter bedre enn nærmeste rival, og på 400 meter. Der satte han personig rekord med 47,50. Etter fem øvelser hadde han 4566 poeng-

(©NTB)

Flere nyheter: