Menu
Gianmarco Tamberi henrykket publikum da han vant EM-gull i høyde. Foto: Andrew Medichini, AP / NTB

Tamberi henrykket og skremte publikum: – Et flott show

Gianmarco Tamberi gjorde dagen komplett for de italienske tilskuerne på Stadio Olimpico da han vant høydekonkurransen i oppvisningsstil.

Av NTB | 12.06.2024 00:53:06

Sport: OL-mesteren fra 2021 og verdensmesteren fra i fjor tok sitt tredje EM-gull. Det var klart da nærmeste konkurrent Vladyslav Lavskyj rev seg ut på 2,33, men Tamberi hoppet to ganger til og gikk over både 2,34 og 2,37. Det siste er mesterskapsrekord.

– Jeg visste at jeg var i super form, og jeg beviste det, sa han.

Etter det siste hoppet satte han et støkk i publikum da det så ut som han hadde skadet seg i landingen.

– Jeg lot som jeg var skadd og som om jeg hadde fjærer i skoene. Jeg tror noen gikk på den. Det ble et flott show, men nå er det tid for OL, sa han.

Italieneren hadde selv revet to ganger på 2,33, men han sparte det siste forsøket til 2,34 og gikk over. Så gikk han over 2,37 også.

Tamberi huskes fra Tokyo-OL da han fikk gledesfnatt da hans gode venn Mutaz Barshim sa ja til å dele gullet i stedet for å hoppe videre etter at begge gikk over 2,37.

Torsdag skal Tamberi i mottakelse hos president Sergio Mattarella for å motta flagget han og fekteren Arianna Errigo skal bære under OLs åpningsseremoni i Paris. Han var oppe hos Mattarella på tribunen allerede tirsdag.

Ved siden av Tamberis gull vant Nadia Battocletti kvinnenes 10.000 meter tirsdag, mens Alessandro Sibilio tok sølv bak Karsten Warholm på 400 meter hekk.

Det ble mesterskapsrekord også i tresteg, der Jordan Diaz fra Spania greide 18,18 og forbedret Jonathan Edwards’ notering på 17,99 satt for over et kvart århundre siden. Også sølvvinner Pedro Pichardo fra Portugal hoppet over 18 meter.

Ukrainerne Lavskyj og Oleg Dorosjtsjuk ga ham hardest konkurranse, men Dorosjtsjuk rev seg ut på 2,29. Lavskyj gikk over den høyden, men da Tamberi gikk over 2,31 i første forsøk, sparte ukraineren sine to siste forsøk til 2,33. Da han rev i begge, var Tamberi vinner.

Tamberi er kaptein for Italias friidrettslandslag, som topper medaljeoversikten suverent i EM på hjemmebane med 10 gull, 7 sølv og 3 bronse så langt. Frankrike og Norge er nummer to og tre med 4-3-6 og 3-2-1.

(©NTB)