Randal Kolo Muanis innlegg via Jan Verthongen ble det eneste målet i åttedelsfinalen mellom Frankrike og Belgia. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Selvmål av Belgia-veteran sendte Frankrike videre i EM: – Vår beste kamp

Etter drøyt 80 minutter uten scoring ble en uheldig Jan Verthongen syndebukk da hans selvmål sørget for 1-0 til Frankrike over Belgia i åttedelsfinalen i EM.

Av NTB | 01.07.2024 21:23:18

Sport: Det var ikke ufortjent at Frankrike tok ledelsen, men det kom på veldig beklagelig vis for Belgia, som ryker ut av EM kanskje for siste gang med sin gylne generasjon på banen.

Midtstopper Verthongen har vært en del av den, men den tidligere Tottenham-spilleren var svært uheldig da han skulle hindre et innlegg fra Frankrikes Randal Kolo Muani og sendte ballen i eget nett.

Frankrike styrte mesteparten av kampen, men Belgia hadde sine farligheter i løpet av kampen også. Stjernene Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne hadde hver sin gode mulighet i andre omgang, men mesterskapet endte i skuffelse for dem og Belgia.

Frankrike går videre til kvartfinale, der de møter enten Portugal eller Slovenia. De spiller åttedelsfinale senere mandag.

– For meg var dette vår beste kamp så langt i mesterskapet. Vi skapte mange sjanser og målet på slutten gjorde at all innsatsen vår var verdt det, sier Jules Koundé til arrangøren. Han ble kåret til banens beste spiller.

På Belgia fikk Loïs Openda sjansen fra start for første gang i EM. På midtbanen måtte superstjernen De Bruyne spille en mer defensiv rolle, i et lag uten Youri Tielemans eller Orel Mangala fra start.

Didier Deschamps valgte å vrake Ousmane Dembélé fra startoppstillingen til Frankrike og heller starte med Marcus Thuram på topp, med stjernene Antoine Griezmann og Kylian Mbappé bak seg.

Mbappé kom til kampens første gode sjanse etter et snaut kvarter. Han fikk skuddmulighet like innenfor 16-meteren, men avslutningen gikk rett i hodet på Amadou Onana.

Nytt gult kort ble det til Antoine Griezmann da han gjorde et forsøk på sklitakling på en fremadstormende Jéremy Doku etter 23 minutter. Det påfølgende frisparket, fra rett utenfor hjørnet av 16-meteren, ble slått inn i farlig område av De Bruyne. Det gjorde at Frankrikes keeper Mike Maignan måtte redde unna med en beinparade.

Like etter kom dagens tredje gule kort til en fransk spiller, da Adrien Rabiot også ga Doku hard medfart med en sklitakling. Det gule kortet til Rabiot gjør at han må stå over kvartfinalen.

Etter alle de gule kortene kom Belgia til et par gode muligheter, men det var Frankrike som var nærmest mål før hvilen. Et nydelig angrep etter en drøy halvtime endte på pannebrasken til Thuram, som headet like utenfor fra god posisjon.

Belgia hadde lite å stille med, men fikk en kontringsmulighet etter en times spill da Yannick Carrasco ble spilt fri av De Bruyne. Skuddet fra Carrasco ble flott blokkert av en skliende Theo Hernández.

Belgia kom til nok en sjanse da Lukaku presset fram en redning av Maignan etter 71 minutter, men Frankrike hadde fortsatt initiativet i kampen. Franskmennene var nære på da midtstopper William Saliba kom inn i boksen og driblet vekk Doku før han avsluttet like utenfor i det 74. minutt.

I gruppespillet kom Frankrikes scoringer gjennom et straffespark mot Polen og et selvmål mot Østerrike. Mot Belgia var det EMs «toppscorer» som ble gjeldende igjen, i form av et selvmål, denne gang fra Verthongen.

Belgia prøvde å legge press på Frankrike i jakt etter utligning mot slutten, men Tedescos menn var aldri særlig nære å presse fram ekstraomganger.

Dermed ble det enden på visa for Belgia og Kevin De Bruyne, som fikk spørsmål om det var enden på sin landslagskarriere.

– Det er for tidlig å si. Det har vært en veldig lang sesong, jeg trenger å hvile kroppen. Jeg vil ta en avgjørelse etter sommeren, sier De Bruyne.

Etter litt skuffende gruppespillskamper, valgte begge trenerne å ta grep foran mandagens åttedelsfinale i Düsseldorf.

Kampens svenske dommer Glenn Nyberg fikk kjeft av Frankrikes Aurelien Tchouamení for ikke å ha gitt franskmennene corner etter Mbappés skuddforsøk og Nyberg svarte med å gi franskmannen det gule kortet.

Frankrike var best inn mot pause og opprettholdt presset etter hvilen. Det kom farligheter fra Tchouameni og Thuram i løpet av omgangens fem første minutter, mens Mbappé kom til ny skuddmulighet like etter.

Mbappé kom til nok et skuddforsøk etter 78 minutter, men spillemålet fra en franskmann lar vente på seg.