Menu
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Seks av ti unge vil at solarium forbys

Rundt 1000 tilfeller av hudkreft kan forebygges årlig hvis ingen bruker solarium. Over halvparten av ungdom mener solarium ikke burde vært lovlig i Norge.

Av NTB | 13.06.2024 14:05:57

Medisin og helse: Seks av ti unge i alderen 16 til 24 år mener solarium bør forbys, viser nye tall fra en spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Kreftforeningen.

– Vi er overrasket over å se hvor mange av de unge som i år sier de ønsker strengere regler for solariebruken, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen i en pressemelding.

For mye UV-stråling fra sol og solarium er den viktigste grunnen til at Norge ligger i verdenstoppen både i forekomst og dødelighet av hudkreft.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utredet flere tiltak som kan begrense bruk av solarium og foreslått innstramminger i solarieregelverket. Disse er nå til vurdering hos departementet.

Forekomsten av hudkreft øker i yngre aldersgrupper, og melanom (føflekkreft, journ.anm.) er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år. Undersøkelsen viser også at tre av ti unge tar solarium, og at over halvparten av dem startet før de var 18 år.

(©NTB)

Flere nyheter: