Scholz ber Kina ikke sende våpen til Russland
Tysklands statsminister Olaf Scholz ber Kina om ikke å sende våpen til Russland. USA hevder at kineserne vurderer dette, noe de selv avviser.
Økonomi og næringsliv: – Min beskjed til Kina er tydelig: Bruk deres innflytelse i Moskva til å presse på for uttrekning av russiske styrker, sa Scholz i en tale til nasjonalforsamlingen.
– Og ikke forsyn aggressoren Russland med våpen, tilføyde han.
Kinesiske myndigheter har lenge vært tydelige på at de vil opprettholde en nøytral holdning i Ukraina-krigen, men har også sagt at de har et «grenseløst» vennskap til Russland.
Den tyske statsministeren berømmet at Kinas leder Xi Jinping utvetydig har motsatt seg enhver trussel om atomvåpen og bruk av dem i Russlands krig mot Ukraina.
– Dette har bidratt til nedtrapping, sa han.
Videre sa Scholz at krigen i Ukraina har skapt splittelser internasjonalt, ettersom land som Kina og India ikke har kritisert den russiske invasjonen og ikke vil kalle den for en krig.
– Er Putin i det hele tatt klar … til å forhandle fram en rettferdig fred? Det er ingenting som tyder på det for øyeblikket, sa Scholz.
Ifølge den tyske statsministeren har de allierte i Vesten begynt å diskutere hvordan Ukraina kan gis sikkerhetsgarantier den dagen det blir fred i landet.
– Vi snakker med Kyiv og andre partnere om fremtidige sikkerhetsgarantier for Ukraina. Slike sikkerhetsgarantier vil imidlertid kun komme om Ukraina lykkes med å forsvare seg i denne krigen, sa Scholz.
Tyskland nølte lenge med å levere offensive våpen til Ukraina av frykt for en opptrapping og spredning av krigen. Landets befolkning var lenge sterkt imot å sende tungt militært utstyr til Ukraina, men opinionen snudde.
På årsdagen for den russiske invasjonen 24. februar la Kina fram en tolvpunktsplan for å sikre en våpenhvile og få slutt på Russlands krig i Ukraina.
Ellers i talen sa Scholz at Russlands president Vladimir Putin ikke synes å være klar til å innlede fredsforhandlinger. Belarus, som har stått støtt ved Russlands side gjennom hele krigen, sa onsdag at de støttet den kinesiske fredsplanen fullt ut.
I kjølvannet av den russiske invasjonen har Tyskland økt investeringene i sitt eget forsvar. Landet som har vært svært avhengig av russisk energi, jobber nå for å gjøre seg uavhengige av Russland.