Menu
Rød støv har farget himmelen over utkanten av Paris rød. En stor storm fra Sahara er årsaken. Støvet lå i to dager. Bildet er fra 2022. Støvet nådde helt opp til Nord-Europa i år. Norge ble skjermet, men I 2023 skjedde det samme. Da ble det registrert disig vær flere steder i Norge på høsten. (AP Photo/Michel Euler)

Sand fra Sahara forurenser store områder i Europa

Stormene i Sahara har sendt støv helt til Nord-Europa i år. Det røde støvet nådde ikke helt til Norge, men land som Storbritannia og Benelux ble rammet.

Av NTB | 12.07.2025 06:04:22

Vær: – Så langt har vi registrert flere ganger hvordan støvet har fløyet med vinden fra Sahara og nådd både Europa og Karibia. Det har vært registrert høye konsentrasjoner av støv, og det har påvirket luftkvaliteten for befolkningen, sier forsker Mark Parrington i CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service).

Instituttet har nettopp publisert en rapport om hvordan sandstormer i Sahara påvirker klimaet både i Europa og i land på den andre siden av Atlanterhavet, i Sør-Amerika og Karibia. Det er registrert hvordan støvskyene fra Sahara har ført til et høyt nivå av svevestøv som etter hvert legger seg på bakken.

I mars beveget også en stor sandsky seg over Middelhavet og den iberiske halvøya, og deretter så langt som Nord-Frankrike, Benelux-landene og Storbritannia. Man kunne se en mengde gult støv fra Sahara som førte til en synlig gulaktig himmel.

Stormene fra Sahara nådde ikke Norge i vinter og vår. Men i fjor, i mars, opplevde man et Sahara-regn på Østlandet. Befolkningen måtte vaske bilen for rød farge. Også fra Langesund, Nordre Follo og Tønsberg kom det rapporter om rødt støv.

I 2023 skjedde det samme. Da ble det registrert disig vær flere steder i Norge på høsten. Og i 2020, i februar, ble det meldt fra Nordland om at snøen var farget av rød sand.

Han understreker likevel at stormene skaper dis og uklarhet i lufta. Det kan gi betydelige helseproblemer med sand og støv i nese og lunger. Deretter kommer økonomiske kostnader av dette. Støv og sand kan også påvirke regnskyene og den disige luften.

– Situasjonen i dag er at forskerne fortsatt mangler mye kunnskap om stormene vi får fra Sahara. Årsaken er at dette skjer i fattigere land som ikke har mye egen forskning. Man forsker gjerne på ting som er litt nærmere seg selv. På sikt kan disse endringene, i hvert fall indirekte, påvirke situasjonen helt nord i Norge, sier forsker Benestad.

Rapporten om støvskyene fra Sahara er publisert i tilknytning til at den internasjonale dagen for bekjempelse av sand- og støvstormer markeres lørdag.

Man vet at sandstormene skjer flere steder i verden. I tillegg til stormer fra Sahara, er det også sandstormer på den arabiske halvøya og i Kina som påvirker store områder.

Instituttet til CAMS arbeider for at land skal bli enda bedre til å forutse og overvåke sandstormer og støv fra Sahara og hvordan de forflytter seg og påvirker mennesker og klima.

I januar og februar kom det støv fra Sahara til sentrale og østlige områder ved Middelhavet. I januar og mai ble det registrert støvskyer, disig himmel og støv på bakken i Italia og Hellas. Men også i februar ble områder i Sør-Italia og østover i Hellas spesielt plaget med redusert luftkvalitet. Da var det en syklon i Nord-Afrika som blåste videre støvet som var kommet fra Sahara.

– Det er flere sider ved dette. Det sprer også mineraler og næringsstoffer som for eksempel treffer havet og algene. I noen tilfeller kan det være gunstig, sier klimaforsker Rasmus Benestad i Meteorologisk institutt i Oslo.

(©NTB)

Flere nyheter: