reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin i forkant av marsjen mot Moskva 24. juni. Foto: Prigozjins pressetjeneste / AP / NTB

Russiske etterforskere bekrefter at Prigozjin døde i flystyrten

Den russiske etterforskningskommisjonen bekrefter søndag at Wagner-gruppas sjef Jevgenij Prigozjin døde i flystyrten onsdag.

Av NTB | 27.08.2023 15:14:29

Kriminalitet og rettsvesen: Kommisjonens talskvinne Svetlana Petrenko sier at obduksjonen og DNA-analyser av levningene av de ti som var på flyet, bekrefter deres identitet, og at dette stemmer overens med passasjerlisten.

Prigozjin og flere av hans viktigste medarbeidere var ifølge passasjerlisten på flyet som styrtet nord for Moskva tidligere denne uka. Blant de omkomne er også Dmitrij Utkin.

Prigozjin har vært antatt død siden flyet hans styrtet under uklare omstendigheter onsdag. Årsaken til at flyet gikk ned, er ikke klar, men mange tar det for gitt at det ikke var en ulykke, og det er blitt spekulert på om regimet til Vladimir Putin sto bak.

Wagner-gruppa bidro sterkt i den russiske okkupasjonen i Ukraina, ikke minst i den langvarige beleiringen og erobringen av Bakhmut, trass i Prigozjins hyppige og sterkt kritiske utfall mot den russiske militærledelsen, særlig Putins nære venn, forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Wagner-krigere har også vært aktive med støtte til russiske allierte i afrikanske land som Mali, Burkina Faso og Den sentralafrikanske republikk, der de i tillegg til angivelig å kjempe mot IS, har store interesser i gull og gruvedrift.

Etter å ha inntatt de russiske militærbasene i Rostov og Kursk 23. juni satte flere hundre Wagner-krigere kursen mot Moskva, men offensiven ble stanset før den nådde den russiske hovedstaden.

Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko forhandlet fram en løsning der Prigozjin og hans folk fikk opphold i Belarus mot å stanse marsjen mot Moskva.

Noen vil trolig gjøre det, mens andre er sinte etter fallet til sjefen som de har vært sterkt lojale mot. Etter hans død har mange tilhengere lagt ned blomster utenfor Wagners hovedkvarter i St. Petersburg.

Prigozjin ble etter kuppforsøket først omtalt som en forræder av Russlands president Vladimir Putin, som kalte opprøret en kniv i ryggen.

Men han ble siden tatt imot av Putin til samtaler i Kreml, og han ble også observert under et russisk-afrikansk toppmøte i St. Petersburg. Da flyet styrtet, kondolerte Putin familiene til Prigozjin og de andre som mistet livet.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov kalte fredag ulykken en tragedie, og sa at ryktene om at han var drept, var «en absolutt løgn».

Blant dem som er sikre på at Kreml sto bak, er Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock som mener at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjins død ikke var et uhell, og følger et mønster av uoppklarte dødsfall i Russland.

– Det er ingen tilfeldighet at verden straks vender blikket mot Kreml når en tidligere alliert av Putin plutselig bokstavelig talt faller fra himmelen, to måneder etter at han forsøkte seg på et mytteri, sier Baerbock.

– Vi kjenner dette mønsteret i Putins Russland: Dødsfall, tvilsomme selvmord, fall fra vinduer, forgiftninger, alt sammen uoppklart, som bygger opp under et diktatorisk maktsystem som er basert på vold, sa Baerbock torsdag.

Prigozjin ble kjent som den brutale og frittalende lederen for leiesoldatgruppa Wagner som han grunnla sammen med Utkin, og som først ble kjent i Syria og Libya.

I juni ledet Prigozjin et opprør mot den russiske militærledelsen, som han tidligere hadde langet kraftig ut mot.

De har nå trukket seg ut av Ukraina, og Putin forlanger at de skriver kontrakt med det russiske militæret og avlegger ed til det russiske flagget.

Vestlige politikere og kommentatorer har spekulert på om Putin ga ordre til å drepe Prigozjin som straff for opprøret. Mange sa fra første stund at hans dager var talte, og de undret seg over at han fikk leve så lenge han gjorde.

Flere nyheter: