Røntgenbilder til pasienter i Haugesund til Romania
I flere år ble MR, CT og røntgenundersøkelser av pasienter ved Unilabs i Haugesund gransket i en skjult avtale med en klinikk i Romania. De ansatte hadde ikke autorisasjon og kunne ikke norsk.
Sykehus: Selskapet Unilabs sendte titusener av norske røntgenbilder til en klinikk i Romania for gransking, melder NRK.
14 radiologer gransket ifølge kanalen MR, CT og røntgenundersøkelser av norske pasienter i en skjult avtale. Underleverandøren brukte ifølge NRK tolk for å oversette de rumenske radiologenes rapporter til norsk.
Haugesund er en av byene det er sendt undersøkelser fra, til radiologer med og uten norsk autorisasjon i Romania.
I 2021 sto den ene ansatte i Romania for over 22.200 rapporter fra MR-undersøkelser av norske pasienter. Det tilsvarer i snitt over 94 undersøkelser per arbeidsdag. 11,8 undersøkelser i timen. Én undersøkelse hvert femte minutt.
– I tillegg til de to danske radiologene med norsk autorisasjon og spesialistgodkjenning, så har det totalt over perioden vært 14 rumenske radiologer i perioden 2017-2022 som har hatt forundersøkelser for Unilabs, sier Heidi Brandt, kommunikasjon og markedssjef i Unilabs til Radio Haugaland.
– For de 14 radiologene som dette gjelder har de til sammen skrevet utkast til beskrivelser i et omfang som på det meste har tilsvart cirka ett årsverk. De siste fire årene har tallet vært vesentlig lavere enn dette, forklarer hun.
Fagdirektør Bjørn Egil Vikse i Helse Vest mener ifølge NRK at arbeidsprosessen med å «sette ut store deler av bildegranskingen til ikke-autorisert helsepersonell» ikke holder mål.
Tall fra 2020 viser at en legespesialist i Romania tjente i snitt 27.657 kroner i måneden. I Norge er den gjennomsnittlige månedslønnen til en legespesialist på over 95.000 kroner i måneden, melder kanalen.
Mener saken er feil fremstilt
På sine nettsider skriver Unilabs at fremstillingen NRK kommer med er feil.
Saken omhandler vår avtale med to svært erfarne danske radiologer med norsk spesialistgodkjenning som nå bor i Romania. De to radiologene har siden 2017 bidratt med å øke vår kapasitet og sikre kortest mulig ventetid for norske pasienter, skriver virksomheten.
All vår virksomhet er i tråd med norsk helselovgivning, beskyttelse av personvernet er i henhold til GDPR-regelverket og privatrettslige avtaler. Dette gjelder også for vår avtale med radiologkonsulentene i EU-landet Romania, heter det i meldingen.