Menu
Rødts leder Marie Sneve Martinussen mener det norske folk må få ta kontroll i viktige saker og vil ha folkeavstemninger inn i Grunnloven. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Rødt ser til Sveits – vil ha folkeavstemninger inn i Grunnloven

Rødt sier nei til EU, men ja til folkeavstemninger. Partiet henter inspirasjon fra Sveits og foreslår en grunnlovsendring for at folk skal få sagt sin mening.

Av NTB | 10.07.2025 06:34:00

Politikk: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er lei av at EØS-avtalen binder Norge til EU-politikk på områder som kraft, arbeidsliv og jernbane.

Hun og partiet vil derfor endre grunnloven slik at folket skal få sagt sin mening i folkeavstemninger.

– I dag har ikke Grunnloven noen bestemmelse om folkeavstemninger. Rødt har fremmet et grunnlovsforslag som vil sikre at dersom 2 prosent av befolkningen eller en tredel av Stortinget ber om det, så skal det avholdes folkeavstemning, sier Sneve Martinussen til NTB.

Det er sjelden med folkeavstemninger i Norge, men Stortinget kan i dag bestemme at det skal gjennomføres når en sak er så viktig at den bør legges fram for folket.

Nå vil Rødt at folket selv skal kunne ta initiativ til slike avstemninger.

Inspirasjonen er blant annet hentet fra Sveits, som praktiserer direkte demokrati. Der får velgere si sin mening om saker av nasjonal interesse fire ganger i året.

Flere ganger har Sneve Martinussen og partiet kritisert formuende nordmenn som har flyttet seg og formuene sine til Sveits, ofte med begrunnelsen at skattenivået her hjemme er for høyt.

Nå mener hun at Norge kan ta lærdom fra landet med alle de norske skatteflyktningene.

– I Sveits har befolkningen rett til å si sin mening i folkeavstemninger. En lignende rett ønsker vi i Norge også, for å forsvare, forsterke og fornye folkestyret. Og ikke minst for å sikre oss mot overføring av stadig mer makt til EU, uten folkelig legitimitet, sier Sneve Martinussen.

Men synes hun Sveits er et foregangsland når det kommer til demokrati? Det svarer ikke Rødt-lederen på.

– Norge må ta de valgene som er riktig for oss, med vår historie og våre forutsetninger.

Hun mener at flere partier nå «misbruker frykt og internasjonale kriser til å prøve å skremme Norge inn i EU».

– Både Høyre og Venstre har varslet at de jobber for å få Norge inn i EU og har aktivt brukt koronapandemien, Ukraina-krigen og Donald Trump for å skremme nordmenn til å godta mer overstyring fra EU og forsøke å øke oppslutningen om EU-medlemskap.

Høyre og Venstre er begge for norsk EU-medlemskap. Men stortingspolitiker Ola Elvestuen (V) avviser at partiet hans bruker frykt for å skremme Norge inn i EU.

– Å påpeke at EU spiller en svært viktig rolle både når det gjelder å styrke beredskapen mot pandemier, å støtte Ukrainas frihetskamp mot et stadig mer aggressivt Russland og som en liberal motvekt til Donald Trump, har ingenting med å spille på frykt å gjøre, sier han til NTB.

Stortingspolitiker Mahmoud Farahmand (H) sier at selv om Høyre er for norsk EU-medlemskap, kan det først skje når det norske folk er klare for det.

– I tidligere forsøk på å melde Norge inn i EU har det vært et enormt trøkk fra regjeringer, medier og organisasjonstopper, mens folkeflertallet har stått mot.

Hun mener dette viser hvor viktig det er at folket får si sin mening, og at det også bør gjelde i andre saker.

Rødt-lederen er ikke den typiske Sveits-vennen – selv om hun i 2023 ble med i styret i venneklubben til Sveits på Stortinget etter et planlagt «kuppforsøk».

Det er særlig motstanden til EU og EØS-avtalen som gjør at Sneve Martinussen vil ha folkeavstemninger inn i Grunnloven.

Rødt-lederen påpeker at allerede to ganger tidligere har Norge sagt nei til EU i folkeavstemninger – først i 1972, så i 1994.

(©NTB)

Flere nyheter: