Røde Kors om syklonen: – Det er dette vi har fryktet
Tusenvis av mennesker i Bangladesh og Myanmar står uten tilfluktsrom. Syklonen vil gjøre vondt verre for de aller mest vanskeligstilte, mener Røde Kors.
Ulykker og naturkatastrofer: – Dette er det vi som har jobbet med beredskap i Cox’s Bazar i Bangladesh, har fryktet i mange år, sier Catherine Tranberg Hårsaker i Røde Kors til NTB.
– Vi følger situasjonen i både Myanmar og Bangladesh med uro, og vi er spesielt bekymret for flyktningleirene. Flyktningene bor kun i bambusbygg, og det er altfor få tilfluktsrom, sier hun.
Søndag traff syklonen Mocha kysten av Bangladesh og Myanmar med full kraft. Flere veier er oversvømt, tak er revet av hus og hundretusenvis av mennesker leter desperat etter ly for stormen.
Ifølge eksperter er syklonen den kraftigste som har rammet Bengalbukta på over ti år.
– Videoer og bilder flyktningene selv har delt med oss, viser familier med barn og eiendeler i armene som prøver å finne steder å søke tilflukt fordi deres eget skur har blitt blåst over ende, fått en trestokk i taket eller blitt oversvømt, sier Hårsaker.
Hun forteller at syklonen så langt har fått aller mest dramatiske konsekvenser for folk i Myanmar.
– Rakhine er en delstat med store humanitære behov allerede. Rundt 6 millioner mennesker har humanitære behov, og 1,2 millioner mennesker er internt fordrevne, sier hun og legger til:
– Dette er ødeleggelsen av fattige folks hus og levebrød.
– Vi har blitt fortalt at gatene i Sittwe i Myanmar er blitt til elver der vannet renner inn i hus og hjem. Teletårnet i byen har blitt bøyd over ende av sterk vind, og i flere timer var det umulig å få kontakt med noen som bor der, forteller Hårsaker.
For rohingya-flyktningene som bor i flyktningleirer i Bangladesh og ved kysten av Myanmar, er situasjonen i ferd med å bli kritisk.
– Det er mangel på tilfluktsrom bygget i mur og annet robust materiale. FN og Bangladesh har evakuert de mest sårbare i forkant av syklonen, men det er kun snakk om alvorlig syke og gravide. Flere barn er fortsatt igjen i leirene uten et sted å gå, sier Hårsaker.
– Situasjonen for internt fordrevne flyktninger i Myanmar er uklar. Vi vet ikke hva som har skjedd med dem, sier hun videre.
Røde Kors har i flere år jobbet med å lære opp flyktninger til å viderebringe varsling når det er syklon i omløp og med å gi dem opplæring i grunnleggende førstehjelp og søk med redningsarbeid i etterkant.
Men for de aller mest vanskeligstilte er det en liten trøst når en ny katastrofe inntreffer.
– Flyktningleirene er ekstremt tettbebodde, området er kupert og det er lav standard fordi det ikke er lov å bygge varige hus ettersom leirene ligger i et naturreservat, sier Hårsaker.
Over en million rohingya-flyktninger, inkludert 500.000 barn, bor i de store og falleferdige flyktningleirene i Bangladesh. Det bor også flere hundre tusen internt fordrevne rohingyaer i den myanmarske delstaten Rakhine, hvor stormen allerede herjer.
Distriktene som er rammet av syklonen, er blant de fattigste i Bangladesh og Myanmar. I Myanmar er det så langt meldt at minst tre personer mistet livet i stormen.
For tre år siden arbeidet Hårsaker selv med beredskap i Cox’s Bazar, som er hjem til verdens største flyktningleir. Distriktet er i tillegg et at de fattigste i Bangladesh.
(©NTB)