Menu
– Det er sterkt kritikkverdig at myndighetene ikke har sikret tilstrekkelig behandling, aktivitet og oppfølging for denne gruppen, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Jan Langhaug / NTB

Riksrevisjonen: Myndighetene svikter folk med rus- og psykiske lidelser

Myndighetene har ikke sørget for at personer med psykisk lidelse kombinert med ruslidelse får den hjelpen de trenger, konkluderer Riksrevisjonen.

Av NTB | 06.02.2025 13:32:27

Kriminalitet og rettsvesen: Myndighetene har ikke sørget for tilstrekkelig behandling og oppfølging for personer med samtidig ruslidelse og psykiske lidelser. Det konkluderer Riksrevisjonen i en ny rapport, der den sterkeste kritikken rettes mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Det er sterkt kritikkverdig at myndighetene ikke har sikret tilstrekkelig behandling, aktivitet og oppfølging for denne gruppen. Det kan få alvorlige konsekvenser både for den enkelte, familiene deres og samfunnet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

«Sterkt kritikkverdig» er Riksrevisjonens skarpeste kritikk som benyttes når de avdekker alvorlige svakheter, feil og mangler som kan få svært store konsekvenser.

Rapporten peker på flere alvorlige utfordringer:

* Uklare ansvarsforhold gjør at mange blir kasteballer i systemet.

* Mangelfull samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser.

* Dårlig informasjonsflyt mellom helsevesenet og jobbstøtteordninger svekker mulighetene for arbeid og meningsfull aktivitet.

* Tiltak for bedre samarbeid fungerer ikke som de skal.

– Arbeiderpartiet sa det skulle bli vanlige folks tur, og det fremstår nå helt tydelig at folk som sliter med psykiske lidelser og rus, aldri inngikk i denne gruppen. Jeg mener de svikter de svakeste pasientene, sier hun.

Hun mener rusfeltet nærmest er blitt rasert på Støres vakt.

– 400 døgnplasser er borte, og de har skrotet Fritt behandlingsvalg. Alt dette skjer mens Norge fortsetter å ligge helt i Europa-toppen på statistikken over overdosedødsfall og ødelagte liv som følge av narkotika. Det er uverdig.

Hun fremholder at Solberg-regjeringen satset på rus og psykisk helse.

– Vi gjennomførte en opptrappingsplan og la flere milliarder kroner på bordet. Vi sikret flere tusen årsverk som jobbet med rus og psykisk helse i kommunene, innførte pakkeforløp, leverte en rusreform med fokus på behandling fremfor straff og halverte ventetiden for rusbehandling.

– Myndighetene må sørge for at tilpassede tjenester er tilgjengelige og har nok kapasitet. En helhetlig tilnærming som inkluderer helse, bolig, arbeid og meningsfulle aktiviteter er nødvendig for å gi et godt tilbud, sier Schjøtt-Pedersen.

Han påpeker at staten har et ansvar for å opptre samordnet i møte med innbyggerne, særlig for sårbare grupper som trenger langvarig og koordinert oppfølging.

– Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet må sørge for at tjenestene fungerer sammen, slik at disse personene får den hjelpen de trenger, på en helhetlig og koordinert måte, sier han.

Personer med samtidig ruslidelse og psykiske lidelser har ofte svært sammensatte behov. De er avhengige av ulike tjenester innen helse, bolig, arbeid og andre former for sosial oppfølging. Likevel viser Riksrevisjonens undersøkelse at tjenestene er oppsplittede, og at de ulike instansene ikke klarer å samarbeide godt nok med hverandre.

Lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, Høyres Tone Wilhelmsen Trøen (H), kaller Riksrevisjonens dom for «knusende».

Riksrevisjonen mener det haster med å sikre bedre tilgang til fleksible og individuelt tilpassede tjenester.

Flere nyheter: