Menu
Republikanerne har opprettet en egen nettside for å «faktasjekke» president Joe Biden fram mot neste års presidentvalg. Der blir uttalelser han kommer med stemplet som «løgn». Foto: AP / NTB

Republikanerne åpner nettside for å «faktasjekke» Biden

Republikanerne vil avsløre det de omtaler som Joe Bidens løgner og har laget en nettside som løpende skal «faktasjekke» presidenten fra mot neste valg.

Av NTB | 26.04.2023 12:34:19

Politikk: Republican National Committee (RNC) står bak nettsiden factcheckbiden.com, som onsdag ikke var mulig å komme inn på fra Norge.

– Vi vil fortsette å holde Biden ansvarlig for løgnene han kommer med, og i november 2024 vil det amerikanske folket også gjøre det, sier RNCs leder Ronna McDaniel.

Nyheten om nettsiden ble raskt spredt i sosiale medier av tilhengere av tidligere president Donald Trump, der den ble omtalt som Biden-administrasjonens «minst populære nettside».

Republikanernes nye nettside, som ble lansert dagen før Biden kunngjorde at han ville stille til gjenvalg, ser foreløpig ut til å inneholde en blanding av uverifisert kritikk og meninger, noe seriøse faktasjekkere vanligvis unngår.

Flere Biden-uttalelser er gjengitt og påført merkelapper som «personlig løgn» og «oppdiktet historie». En merkelapp lyder også «en virkelig rar løgn».

– Jeg tviler på at vanlige medier vil se på RNCs faktasjekking av Biden som partipolitisk uavhengig eller profesjonell, sier han.

Demokratene har tidligere gjort noe av det samme, men sender ut nyhetsbrev der de «faktasjekker» republikanske politikere.

Da Hillary Clinton møtte Donald Trump til debatt foran presidentvalget i 2016, opprettet partiet også en nettside der de «faktasjekket» Trumps uttalelser løpende.

Clinton oppfordret også seerne til å oppsøke nettsiden, noe millioner av amerikanere gjorde.

Republikanerne frykter trolig at partiets presidentkandidat, uansett om det blir Trump eller andre, vil bli gjenstand for minst like kritisk blikk fram mot valget neste høst.

At de to partiene benytter ordet faktasjekking når de går løs på motparten, kan bidra til å svekke troverdigheten og omdømmet til seriøse og uavhengige faktasjekkere, frykter Tucker.

– Dersom «faktasjekking» i enkelte tilfeller betyr «dette er vårt partiske syn», så kan det bli stadig vanskeligere å vite når virkelig faktasjekking er nøytral, sier han.

Uavhengige og anerkjente faktasjekkere som FactCheck.org har i snart 20 år gått amerikanske politikere etter i sømmene og slått hardt ned å uetterrettelighet, desinformasjon og løgner.

– Å opprette en nettside for å «faktasjekke» uttalelser motstanderen har kommet med, virker som ganske ordinær valgkamptaktikk, sier Joshua Tucker ved Center for Social Media and Politics ved New York University.

Uavhengige og seriøse faktasjekkere hadde ellers en travel tid de fire årene Trump satt i Det hvite hus og nærmest daglig kom med oppsiktsvekkende påstander, anklager og hatske utfall på Twitter.

Sju av ti republikanske velgere fester ikke lit til uavhengige faktasjekkere og mener de tar side i den politiske debatten, viser en meningsmåling utført av Pew Research Center. Tre av ti demokrater mener det samme.

(©NTB)

Flere nyheter: