LIVESENTER
Menu
Anne-Grethe Naustdal er prorektor for utdanning ved HVL. Foto: Katrine Sele

Rekordmange studenter til Høgskulen på Vestlandet – sykepleie og økonomi svært populært

Høgskulen på Vestlandet (HVL) opplever en betydelig økning i antall studenter i 2025, med 6966 tilbudte studieplasser – 370 flere enn i fjor.

Av Egil M Solberg | 25.07.2025 11:08:42

Skole: Dette er det høyeste antallet siden pandemiåret 2021, og skyldes spesielt stor interesse for sykepleie- og økonomifag.

Prorektor for utdanning ved HVL, Anne-Grethe Naustdal, ønsker alle nye studenter velkommen og fremhever HVLs rolle i å utdanne til yrker med stort samfunnsbehov. Hun tror veksten reflekterer et ønske blant unge om en trygg jobb for fremtiden i en urolig tid.

Stor konkurranse om sykepleie

Sykepleieutdanningen er svært ettertraktet i år, med totalt 1173 tilbudte plasser – en markant økning fra 721 i fjor. For første gang på flere år er det poenggrense for å komme inn på sykepleie ved alle HVLs campuser (Bergen, Førde, Haugesund og Stord), og i Bergen står over 1300 søkere på venteliste.

Naustdal peker på at fjerning av særskilte karakterkrav, ønsket om en sikker jobb, og de mange karrieremulighetene i sykepleieryrket bidrar til den store økningen. Hun er spesielt glad for den gode rekrutteringen til distriktene, hvor behovet for sykepleiere er stort. HVL har også opprettet deltidsutdanninger i sykepleie i Bergen og Haugesund for å møte etterspørselen.

Økonomi og nye studieretninger trekker mange

Økonomi- og administrasjonsfagene har også svært gode opptakstall. Bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon i Bergen er det mest ettertraktede studiet ved HVL, med hele 1453 søkere på venteliste. Et helt nytt årsstudium innen Human Resource Management og ledelse har også slått godt an, med over 500 på venteliste.

HVL jobber aktivt med å tilpasse utdanningene til arbeidslivets behov. Et nytt samlingsbasert deltidsstudium innen elektroteknologi i Førde, utviklet i tett samarbeid med næringslivet, har vært en stor suksess. Opprinnelig planlagt med 13 studieplasser, har HVL nå gitt tilbud til 50 personer grunnet stor interesse.

Ingeniørfag og lærerutdanninger

Ingeniørfagene ved HVL hadde en søkervekst på 10,7 prosent i april, i motsetning til en nasjonal nedgang. Likevel er antall tilbudte plasser stabilt, da mange søkere mangler nødvendige realfag. Dette er en nasjonal utfordring, ifølge Naustdal, som understreker behovet for flere ingeniører og en innsats for å øke realfagsvalget i videregående skole. Maskiningeniør og havteknologi i Bergen er spesielt populære ingeniørstudier.

Etter flere år med nedgang peker pilene nå oppover for

grunnskolelærerutdanningene, med en økning fra 402 til 644 tilbudte plasser i år. Auken er størst for 1.-7. trinn. Lærerutdanningen innen kroppsøving og idrettsfag er også populær.

Barnehagelærerutdanningen, en av de største i landet, opplever imidlertid en nedgang og har ledige studieplasser ved alle campuser. HVL tilbyr også nye fleksible utdanninger, som en bachelor i skolefritidspedagogikk (SFO) på deltid, for å møte samfunnsbehov.

Fakta om Høgskulen på Vestlandet:

* 6966 personer har fått tilbud om studieplass ved HVL høsten 2025 gjennom Samordna opptak. I tillegg har 6080 fått tilbud gjennom lokalt opptak.

* HVL er en av de største høyere utdanningsinstitusjonene i landet, med om lag 16.000 studenter og 1900 ansatte.

* HVL har fem campuser på Vestlandet: Førde, Sogndal, Bergen, Stord og Haugesund.

* I juni 2024 sendte HVL inn sin søknad til NOKUT om å bli Universitetet på Vestlandet.

Flere nyheter: