Rekordhøyt antall ledige stillinger
Antallet utlyste stillinger i Rogaland har nådd nye høyder med hele 5415, noe som er en 24 prosent økning fra samme periode i fjor.
Arbeidsmarked: Det har aldri vært flere ledige stillinger i Rogaland.
− Det er høy aktivitet på arbeidsmarkedet i Rogaland og det er gode muligheter for jobb innenfor de fleste bransjer. Dette liker vi godt å se − men mange bedrifter sliter med å få tak i folk med riktig kompetanse, sier direktør i NAV Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Antallet utlyste stillinger har nådd nye høyder med hele 5415, noe som er en 24 prosent økning fra samme periode i fjor.
− Vi har aldri før registrert så mange ledige stillinger i februar, fastslår Haftorsen.
Av arbeidsstyrken utgjør de helt ledige 1,8 prosent, noe som tilsvarer 4813 personer. Samlet er det en bruttoledighet på 6040 personer, tilsvarende 2,3 prosent av arbeidsstyrken, som inkluderer de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak. Sammenlignet med samme måned i fjor var det en økning på 937 personer.
− Justerer man for naturlige sesongvariasjoner, ser man også en økning fra forrige måned, sier Haftorsen.
I Rogaland har vi en lavere andel helt ledige med 1,8 prosent, opp mot 2,1 prosent på landsbasis.
− Dette har blant annet sammenheng med at det er stor aktivitet innenfor olje- og gassindustrien, forteller Merethe P. Haftorsen
Andelen langtidsledige har vært på i underkant av 40 prosent av de helt ledige, de siste månedene.
Ungdom bør søke seg til yrkesfag
− Vi ser at mange av de utlyste stillingene etterspør fagbrev. Det er med andre ord gode muligheter fremover for ungdom og andre som
søker seg til yrkesfag eller ønsker å ta fagbrev, sier Merethe P. Haftorsen.
Av de ledige stillingene er nesten en fjerdedel innenfor helse, pleie og omsorg med 1268 stillinger. Andre yrkesgrupper med et høyt antall ledige stillinger er industriarbeid (497), bygg og anlegg (476) og ingeniør- og IKT-fag (467).
− Det er store forskjeller mellom kompetansen arbeidsgiverne etterspør og den som de arbeidsledige har. Vår oppfordring til arbeidsgiverne er å tenke bredt. Vi har gode erfaringer med arbeidsgivere som er fornøyde med å ha ansatt personer i samarbeid med oss. Vi kan bidra med kvalifisering og oppfølging knyttet til nyansettelser, sier Haftorsen.
De mest etterspurte enkeltyrkene er helsefagarbeidere, sykepleiere og butikkansatte.
− Den gjennomsnittlige alderen på befolkningen er på vei opp, og helsesektoren har gjennom flere år hatt et behov for mer arbeidskraft. Vi trenger rett og slett flere folk med utdanning innen denne sektoren, som er en sikker vei å velge framover, konstaterer Haftorsen.
Over halvparten av de helt ledige er innvandrere
Personer med innvandringsbakgrunn utgjør 54 prosent av de helt ledige, og har vært økende det siste året. Økningen skyldes i stor grad fordrevne fra Ukraina, forteller NAV-direktør Haftorsen.
− Stadig flere flyktninger er ferdig med introduksjonsprogram og klare for arbeidslivet. NAV samarbeider tett med kommunene og arbeidsgivere for å få flere ukrainske flyktninger i jobb, sier Haftorsen.
Regionale variasjoner
Av de mest befolkningsrike kommunene har Sandnes en andel helt ledige på 2,2 prosent, mens både Haugesund og Eigersund har 2,0 prosent. Stavanger har færre helt ledige med 1,9 prosent, mens Sola kommer best ut med kun 1,5 prosent. Sauda og Suldal utmerker seg også med lave nivåer av helt ledige på 1,1 og 1,2 respektive prosent.
Strand kommune desidert høyest andel helt ledige med 2,6 prosent
− Det har vært tøffe tider for stålindustrien i Strand, noe som gjenspeiler seg i arbeidsledighetstallene, konkluderer Haftorsen.