Rekordhøy oljepengebruk i revidert budsjett – preges av norgespris på strøm og global uro
Oljepengebruken er rekordhøy, men likevel innenfor handlingsregelen. Finansminister Jens Stoltenberg viste til global uro da han la fram revidert budsjett.
Politikk: – Dette er et budsjett som ikke øker aktivitetsnivået innenlands i forhold til det som allerede ligger. Og det betyr at vi har et budsjett der vi kan fortsatt legge til grunn at prisene går ned og som ikke øker presset i norsk økonomi, sa han da han la fram budsjettet torsdag formiddag.
Regjeringen vil bruke 542,4 milliarder oljekroner i revidert nasjonalbudsjett. Det er innenfor handlingsregelen på 3 prosent, og oljepengebruken anslås til 2,7 prosent av avkastningen av oljefondets verdi.
Stormaktsrivalisering, krigene i Europa og Midtøsten og handelskrigen utløst av USAs president Donald Trump. Det er alt med på å skape usikkerhet for Norges lille, åpne økonomi, ifølge Stoltenberg.
Norge har en nedjustering i den økonomiske veksten, men Stoltenberg anslår at anslagene er usikre på grunn av handelskonflikten.
Etter at Trump lanserte tollplanen sin tidligere i år, har børsuroen bredt seg globalt og det har vært store svingninger i internasjonale aksjemarkeder.
– En annen måte det slår ut på norsk økonomi, er hvordan det slår ut for pensjonsfondet. Det er en påminnelse om at Norge påvirkes av det som skjer ute i verden, sier Stoltenberg.
Oljefondets verdi falt med 1215 milliarder kroner – 6 prosent – i første kvartal i år som følge av børsuroen. Fondet eier i snitt 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.
Når ordningen trer i kraft 1. oktober, kan folk velge en fast strømpris på 40 øre per kilowattime gjennom hele året for hus og hytter. I tillegg kommer moms, strømselskapets påslag og nettleie.
– Vi har laget en ordning som skal gi forutsigbarhet for norske husholdninger. Det vil jo fortsatt være lønnsomt å spare strøm, det vil jo fortsatt være slik at det har en kostnad å bruke strøm. 40 øre pluss moms, pluss nettleier og den type ting gjør at det fortsatt er mye å vinne på å holde igjen på kraftforbruket, sa Stoltenberg.
Forbruket som dekkes av norgespris, er begrenset til 4000 kWh i måneden for boliger og 1000 kWh for hytter. Gjennomsnittlig månedlig strømforbruk for husholdninger er 1308 kilowattimer.
– Det er klart at over 500 milliarder kroner i uttak fra pensjonsfondet er et stort beløp. Korrigert for Ukraina så er 492 fortsatt et svært stort beløp. Det er det ingen tvil om, sier Stoltenberg.
Ser man bort fra den økte støtten til Ukraina på 50 milliarder kroner, er bruken av fondsmidler anslått til 492 milliarder kroner, det samme som i budsjettet for 2025 som ble vedtatt før jul.
– Denne støtten til Ukraina handler også om vår sikkerhet. Fordi ved å gi Ukraina våpen og ammunisjon som de kan bruke til å ødelegge russiske militære kapasiteter, så blir vi tryggere.
Anslaget for prisveksten i år justeres til ned 2,8 prosent i revidert budsjett. I statsbudsjettet var anslaget 3 prosent. Prisveksten i april var på 2,5 prosent – fortsatt over inflasjonsmålet på 2 prosent.
Fallet i prisvekst kombinert med lønnsveksten kan gi husholdningene bedre kjøpekraft, ifølge regjeringen.
– Det er for tidlig å fastslå hvordan handelskonflikter påvirker prisveksten, og det kan ta noe tid før prisstigningen er tilbake på inflasjonsmålet, skriver regjeringen.
– Det vi vet er at den tollkrigen som nå pågår, har innvirkning på internasjonal økonomi. Og det har også innvirkning på norsk økonomi.
Innføringen av norgespris på strøm er ett av de store grepene i revidert nasjonalbudsjett.
Stoltenberg vedgår at oljepengebruken er høy, men er opptatt av å presisere at de holder seg innenfor handlingsregelen på 3 prosent.
I nøkkeltallene for budsjettet viser regjeringen til at ledigheten har vært litt lavere enn ventet, og at den trolig holder seg lav fremover.