Menu
Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen taler under utdelingen av Nobels fredspris for 2023 i Oslo rådhus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Reiss-Andersen: Mohammedi har betalt en høy pris – men drømmen vil gå i oppfyllelse

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sier nobelprisvinner Narges Mohammedi har betalt en høy pris for fredsprisen.

Av NTB | 10.12.2023 13:39:44

Kriminalitet og rettsvesen: Benkeradene i Oslo rådhus er fylt til randen med kongelige, politikere og andre samfunnstopper samt fredsprisvinnerens familie og mange eksiliranere.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen ankom sammen med kongefamilien. Etter en musikalsk innledning, tok hun ordet:

– Ved å fokusere på kvinners rettigheter har Narges Mohammadi satt søkelys på den universelle retten til likhet. Hun har kjempet mot restriksjoner som er innført for kvinner, som for eksempel tvungen bruk av hijab og andre tildekkende klær og andre typer forbud knyttet til sport, dans og aktivitet generelt. Iranske kvinner har færre rettigheter enn menn på alle livets områder, sier Reiss-Andersen.

– Hun har betalt en høy pris for sin menneskerettighets- og frihetsaktivisme. Hun har ikke kunnet gjøre karriere som fysiker og ingeniør. I flere tiår har hun blitt trakassert og hun har blitt arrestert 13 ganger, fortsetter hun.

– Hun nektet og innledet en sultestreik. Til slutt ble hun fraktet til sykehuset for en kort undersøkelse under strenge sikkerhetstiltak – men uten å bruke hijab. Hun har en urokkelig besluttsomhet. Selv når hun er fratatt alt, greier hun å mobilisere viljestyrke og mot nok til å gjøre seg gjeldende, sa Reiss-Andersen.

– Årets fredspris skriver seg inn en lang tradisjon med tildeling av Nobels fredspris til ikkevoldelige frihetskjempere, herunder Martin Luther King Jr. Narges Mohammadis kamp kan også sammenlignes med kampen som ble ført av Albert Lutuli, Desmond Tutu og Nelson Mandela i over 30 år før apartheidsystemet i Sør-Afrika ble avskaffet, sa Nobelkomiteens leder.

Hun understreket at årets fredspris er en hyllest til alle modige kvinner i Iran og i verden ellers. Den går til alle dem som kjemper for grunnleggende menneskerettigheter og for å få slutt på diskriminering og segregering av kvinner.

– I Iran har kvinnene kjempet mot segregering i over 30 år. Deres drøm om en bedre fremtid vil til slutt gå i oppfyllelse.

Ifølge Reiss-Andersen var Mohammadi like sterk i sin kamp da hun nylig hadde behov for helsehjelp i fengselet. Hun har slitt med flere alvorlige helseproblemer. Nylig fikk hun tilbud om høyst nødvendig legehjelp på et sykehus mot at hun tok på seg hijab.

Hun sa at Mohammadi har bidratt til forbrødring mellom folket i Iran og resten av verden, og dermed har oppfylt bestemmelsene i Alfred Nobels testament.

(©NTB)

Flere nyheter: