Regjeringen øker oljepengebruken til 542,4 milliarder kroner i revidert budsjett
Regjeringen vil bruke 542,4 milliarder oljekroner i revidert nasjonalbudsjett. – Det viktigste er å holde orden i norsk økonomi, sier finansministeren.
Politikk: Med forslaget til oljepengebruk holder regjeringen seg innenfor handlingsregelen, og det anslås til 2,7 prosent av avkastningen av oljefondets verdi.
I statsbudsjettet for 2025 ble det satt av 492,3 milliarder oljekroner etter forhandlingene med SV.
Ser man bort fra den økte støtten til Ukraina på 50 milliarder kroner, er bruken av fondsmidler anslått til 492 milliarder kroner, det samme som i budsjettet for 2025 som ble vedtatt før jul.
Det vises til at situasjonen i verdensøkonomien har endret seg betydelig siden i høst, med økte tollsatser og spenninger i handelen med USA.
– Usikkerheten er stor, og risikoen for et økonomisk tilbakeslag i verdensøkonomien har økt, heter det i pressemeldingen.
Da finansminister Jens Stoltenberg gjestet Politisk kvarter på NRK i morges, sa han at regjeringen har holdt igjen og avvist mange forslag i revidert nasjonalbudsjett.
– Det viktigste med dette reviderte budsjettet er å holde orden i norsk økonomi. Da kan vi bidra til at prisstigningen fortsatt går ned, slik at lønningene fortsatt kan vokse mer enn prisene og holde arbeidsløsheten lav, sa Stoltenberg.
Nye satsinger kommer i statsbudsjettet, ikke i revidert budsjett, slo han fast.
Anslaget for prisveksten i år justeres til ned 2,8 prosent i revidert budsjett. I statsbudsjettet var anslaget 3 prosent. Prisveksten i april var på 2,5 prosent – fortsatt over inflasjonsmålet på 2 prosent.
Fallet i prisvekst kombinert med lønnsveksten kan gi husholdningene bedre kjøpekraft, ifølge regjeringen.
– Det er for tidlig å fastslå hvordan handelskonflikter påvirker prisveksten, og det kan ta noe tid før prisstigningen er tilbake på inflasjonsmålet, skriver regjeringen.
I tillegg til handelskonflikt skaper også en ny sikkerhetspolitisk virkelighet usikkerhet.
Regjeringen viser til at ledigheten har vært litt lavere enn ventet, og at den trolig holder seg lav fremover.