Regjeringen foreslår klimakrav til offshorefartøy – bransjen skeptisk
Regjeringen sender i dag på høring en ny forskrift som skal kutte utslippene fra offshorefartøy. Flere organisasjoner er negative til forslaget.
Økonomi og næringsliv: Forslaget pålegger selskapene på norsk sokkel å redusere klimagassintensiteten fra skip som benyttes i petroleumsvirksomhet.
– Med dette legger vi til rette for at skipsfarten kan gå mot nullutslipp i 2050. De nye kravene vil gi betydelige utslippskutt og teknologiutvikling, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.
Offshorefartøy står i dag for over 20 prosent av utslippene fra innenriks sjøfart. Regjeringens forslag pålegger alle som opererer på norsk sokkel å sørge for at skipene de benytter gradvis reduserer klimautslippene.
Forslaget innebærer en gradvis reduksjon av klimagassintensiteten med 10 prosent i perioden 2029-2031, og 40 prosent i 2038–2040. Det nye kravet vil gi en samlet utslippsreduksjon på om lag 1,6 millioner tonn CO2-ekvivalenter fram til 2040.
Miljødirektoratet anslår at den samlede samfunnskostnaden for tiltakene er omtrent 5,3 milliarder kroner ved full gjennomføring og effekt, skriver Stavanger Aftenblad.
Mye av denne regningen har imidlertid allerede staten betalt gjennom den lukrative skattepakken oljeselskapene fikk under pandemien, mener Eriksen.
– Vi støtter helhjertet målet om å redusere klimagassutslipp, og rederiene jobber med omstilling hver eneste dag. Dette forslaget vil imidlertid ikke fremskynde den grønne omstillingen i offshorenæringen, men svekke norsk konkurransekraft, sier administrerende direktør Knut Arild Hareide i Norges Rederiforbund i en kommentar.
Rederiforbundet påpeker at internasjonale klimakrav har blitt mer ambisiøse siden forslaget først ble lansert.
– Tiden har seilt fra forslaget. Siden Stortinget vedtok dette for flere år siden har norsk skipsfart blitt en del av EUs kvotehandelssystem, EU-regler for overgang til alternative drivstoff er snart innført, og FN (IMO) er i ferd med å vedta langt mer ambisiøse utslippsregler for verdens skipsfart, mener han.
– Forslaget er derfor like dårlig næringspolitikk som det er klimapolitikk, sier hun.
Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) støtter også målet om å redusere utslipp fra offshoreflåten, men advarer også mot å innføre særnorske krav som kan svekke både konkurransekraft og sikkerhet
– Vi vil bidra til at Norge lykkes med omstilling til havs, men det må skje gjennom internasjonal samordning, smart og realistisk teknologiutvikling og ikke minst et kompromissløst fokus på sikkerheten for mannskapene, sier administrerende direktør Hans Sande i NSOF.
Høringsfristen er satt til 3. oktober 2025.
For å oppfylle kravet må offshorefartøy ta i bruk økende mengder fornybare drivstoff basert på grønt eller blått hydrogen, biogass eller elektrisitet.
Intensjonen i regjeringens forslag om krav til utslippskutt på norsk sokkel fra 2029 er god, men forslaget har svært usikker klimaeffekt, mener Norges Rederiforbund.
Anne Jorunn Møkster, administrerende direktør i Simon Møkster Shipping og leder for Rederiforbundets offshoregruppe, advarer om at særnasjonale regelverk kan ha negative konsekvenser:
(©NTB)