Menu
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil bruke tre milliarder mer på psykisk helse de neste ti årene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen får stryk for psykisk helse-satsing

Regjeringen vil bruke tre milliarder kroner over ti år for å trappe opp innsatsen for psykisk helse. – En femtilapp i året per innbygger, påpeker Mental Helse.

Av NTB | 09.06.2023 15:38:48

Politikk: Organisasjonen er skuffet over opptrappingsplanen, som de har ventet spent på.

– Selv om opptrappingsplanen inneholder flere gode mål og tiltak, er den lite forpliktende. Regjeringen fraskriver seg ansvaret og det mangler eksempler på konkrete tiltak med dokumentert effekt, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) presenterte planen fredag. Den er bygget rundt tre hovedstolper: Forebygging, lokale tjenester og å sørge for tilbud til dem med langvarige og sammensatt behov.

– God hjelp skal være lett tilgjengelig der det trengs, når det trengs. Det skal vi oppnå med denne planen, sa Kjerkol.

Men planen ble møtt med kritikk fra flere hold etter framleggelsen fredag. «Tynt», «mangelfull» og «skuffende» lyder reaksjonene.

Særlig nivået på finansieringen blir trukket fram.

Mental Helse viser til at tre milliarder kroner over ti år utgjør knapt en femtilapp i året per innbygger. Også Norsk psykologforening mener det skorter på pengene.

– Til tross for gode intensjoner og ambisjoner, mangler planen nok finansiering, sier fungerende president Arnhild Lauveng.

– Psykisk helse for barn og unge er et område det bør vært stor enighet om å styrke på tvers av de politiske partiene. Ikke minst er det viktig at kommunene prioriterer dette arbeidet i større grad enn det vi opplever har blitt gjort tidligere, sier hun.

* Barn og unges selvrapporterte psykiske helseplager skal ned med 25 prosent.

* Andelen unge som blir uføre basert på psykiske lidelser reduseres.

* Lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus i alle kommuner.

* Når barn og unge henvises til psykisk helsevern, skal de få en vurderingssamtale om oppfølging.

* Ventetid skal ned. Under 40 dager for psykisk helsevern for voksne, 35 dager for barn og unge og 30 dager for behandling av ruslidelser.

* Hindre nedbygging av sengeplasser. Sikre kapasitet for dem som har behov for døgnbehandling.

* Økt levealder for mennesker med alvorlige psykiske lidelser eller rusmiddelproblem.

* Helsepersonell har mer tid til pasienter, brukere og fagutvikling.

– Vi er enige i retningen og mange av ambisjonene. Men dette ser ut som et arbeidsdokument, ikke en handlingsplan, sier helsepolitisk talsperson Tone Wilhelmsen Trøen.

For kutt i ventetider skriver regjeringen at målene gjelder «på sikt». Det synes Høyres Sandra Bruflot er urovekkende.

– Vi har ropt varsku om økte køer i psykisk helsevern lenge. Det er bra at regjeringen nå har ambisjoner for at ventetidene skal ned, men uten konkrete mål for økt kapasitet og en tidsfrist, er ikke dette godt nok.

Lange ventelister bekymret også Frps Bård Hoksrud. Køene i psykiatrien for barn og unge har økt med 34 prosent siden regjeringen tiltrådte, bedyrer han.

– Det skyldes at de har skrotet fritt behandlingsvalg, kuttet i støtten til frivillige organisasjoners hjelpetiltak og mange helseforetak har kuttet i tilbudet til psykisk syke i år, sier Hoksrud.

– Vi ser at flere nå trues med nedleggelse hvis ikke noe gjøres. Vi må tette gapet og bygge opp. Nedtrappingen som skjer på Kjerkols vakt er helt uholdbar, sier Hussein.

Hun beskriver opptrappingsplanen som en liste av vage formuleringer om ting som skal vurderes eller utredes.

– Jeg forventet at det skulle komme mye mer handling. Så stiller vi oss selvsagt bak alle konkrete tiltak som faktisk gir folk hjelp, sier hun.

Planen retter seg mot befolkningen som helhet, men vektlegger særlig tilbudet til barn og unge.

Barneombudet er mer positivt innstilt. Inga Bejer Engh sier hun har hatt store forventninger, og nå understreker hun at planen må følges opp av både regjeringen og Stortinget.

Regjeringen har listet opp åtte delmål som skal nås i løpet av de neste ti årene.

Høyer mener opptrappingsplanen er skuffende lite konkret.

Også SV sier at det ikke mangler på gode intensjoner, men at oppfølgingen er for svak. Helsepolitisk talsperson Marian Hussein er særlig bekymret for barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikker og for distriktspsykiatrisk sentre rundt om i hele landet.

(©NTB)

Flere nyheter: