Menu
Olje- og energiminister Terje Terje Aasland (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) møtte strømbransjen i Folkets Hus i Oslo torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen ber strømbransjen tilby standard spotprisavtaler innen to uker

Direktøren i Forbrukerrådet har ingen forståelse for selskaper som kaller det komplisert å selge strøm til forbrukere. Hun ønsker regjeringens tiltak velkommen.

Av NTB | 26.01.2023 15:35:01

Politikk: – Jeg hører strømbransjen sier det er veldig komplisert å selge strøm, men strøm er strøm, det finnes ingen kvalitetsforskjeller, og det er fullt mulig å selge den på en enkel og ryddig måte til oss forbrukere, sier direktør Inger Lise Blyverket til NTB

Torsdag ba regjeringen strømbransjen om å få plass mer standardiserte og forbrukervennlige avtaler for spotprisavtaler i løpet av to uker. Samtidig vurderer regjeringen å innføre et makspåslag på strøm.

– Forbrukere som vil ha enkle og oversiktlige strømavtaler, skal slippe å lete med lys og lykte etter det. Jeg forventer at bransjen nå innen to uker har på plass en standard spotprisavtale som alle strømselskapene kan tilby, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Krigen i Ukraina og energiunderskuddet på kontinentet som følge av bortfall av russisk gass, førte til at mange innså at de hadde inngått strømavtaler som framstår som helt urimelige. I november, da strømprisen overraskende falt, satt mange og måtte fremdeles betale over 6 kroner for en kilowattime mens spotprisen for tilsvarende mengde strøm lå godt under 1 krone.

Etter møtet varslet statsrådene at de vurderer å innføre flere tiltak i strømmarkedet. Blant tiltakene som vurderes, er forbud eller påbud for enkelte avtaler, makspåslag, pålegg om å opplyse om eventuell risiko knyttet til avtaler og tiltak rettet mot salg av andre produkter enn strøm.

Blyverket sier det er bra det blir bedring for kontrakter med strøm til spotpris, men sier det fortsatt vil være et marked for fastprisavtaler for dem som vil beskytte seg mot store svingninger i kraftmarkedet.

– Der må myndighetene på banen for å få fram gode og balanserte kontrakter for å få forbrukerne til å tegne dem, og selskapene til å tilby dem. Men det kan hende at dette ligger litt lenger fram i tid, sier hun.

– Havet av ulike avtaler som eksisterer, er vanskelig å forholde seg til. Vi har hørt bransjen selv som oppfordrer til at det skal bli vanskeligere å få konsesjon til å selge strøm, og det skal bli enklere å miste konsesjonen, sier Aasland.

– Vi har hatt en bransje som har vært vant med å lure kundene inn i dårlige avtaler uten at det har fått offentlighetens søkelys på seg slik som nå. Derfor finnes det mye dårlig og villedende handelspraksis der ute. Dette er godt og jevnt fordelt mellom store og mindre aktører og mellom de som virkelig driver på kant med loven og de som bare tusker til seg litt ekstra, sier Blyverket til NTB.

Fornybar Norge, som organiserer mange av strømselskapene, støtter regjeringens varslede tiltak.

– I dag kan hvem som helst få konsesjon til å selge strøm fra gutterommet, og det finnes ingen eksempler på selskaper som har mistet konsesjonen. Vi mener terskelen er for lav og kontrollen for slapp. Nå ber vi myndighetene bli hardere i klypa for å luke ut useriøse aktører av markedet, sier leder Åslaug Hagai interesseorganisasjonen.

Sammen med forbrukermyndighetene og regjeringskollega, forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp), hadde Aasland torsdag et møte med representanter fra strømbransjen. Møtet kom i stand etter at det før jul ble avdekket at svært mange av landets husholdninger satt bundet opp i rådyre avtaler om strømleveranser som de heller ikke kom seg ut av.

– Strømbransjen har en jobb å gjøre med å sørge for at de har forbrukernes tillit. Jeg forventer at bransjen opptrer ryddig og etterrettelig i møte med forbrukere i en tid der mange er bekymret for økende priser. Jeg forventer at vi kan være enige om dette målet, sier Toppe.

Aasland sier statsrådene ble orientert av Finanstilsynet om strømselskaper som bryter reglene og at de derfor ser behov for strengere regler og strengere oppfølging av selskapene for å kontrollere at de etterlever reglene.

Flere nyheter: