reklame for smiaa
Menu
Illustrasjonsbilde: Trygg Trafikk

Refleksens dag

Det er i dag, torsdag, refleksens dag. I Haugesund er det utdeling av refleks i Skjoldavegen ved utgangen til undergangen fra Flotmyr.

Av Egil M Solberg | 15.10.2020 00:01:24

Refleksdag: Sykkelbyen Haugesund-Karmøy ønsker å rette fokus mot bruk av refleks i høstmørket og lys på sykkelen.

Sykkelbyen vil markere Refleksens dag ved å stille opp i Skjoldavegen ved utgangen til undergangen fra Flotmyr fra klokken 07.30 og dele ut refleks til gående og syklende.

– Vi vil også minne syklister om at det er påbudt med lys og refleks på sykkelen, opplyser Lorna Mannes Dyrkolbotn som er prosjektleder for sykkelbyen Haugesund-Karmøy.

Mange nestenulykker

Har du opplevd at bilene har kjørt altfor nær deg eller å nesten kjøre på noen i mørket?

Over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og SpareBank1 høsten 2017.

Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.

Refleksdagen markeres over hele landet, etter initiativ fra Trygg trafikk.

Målet med markeringen er å minne folk på å bruke refleks.

Flere nyheter: