Menu
FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), kom i fjor sommer med en rådgivende uttalelse som slår fast at Israels okkupasjon av palestinske områder er ulovlig. Det forhindrer i dag ikke oljefondet fra å investere i selskap med virksomhet i de okkuperte områdene. Foto: AP / NTB

Redd Barna ber Stoltenberg skjerpe retningslinjene for oljefondet

Redd Barna ber finansminister Jens Stoltenberg (Ap) rydde opp i retningslinjene for hvor oljefondet kan investere og mener at Norge i dag bryter sine internasjonale forpliktelser.

Av NTB | 24.03.2025 13:32:48

Økonomi og næringsliv: Hjelpeorganisasjonens generalsekretær Henriette Westhrin og spesialrådgiver i folkerett Mads Harlem har skrevet brev til Stoltenberg.

De to viser til oljefondets investeringer i selskap med virksomhet i de okkuperte palestinske områdene, samt Etikkrådets vurdering av at slike investeringer er i tråd med retningslinjer fastsatt av Finansdepartementet.

Det viser «med tydelighet at aktsomhetsvurderingene som gjøres etter disse retningslinjene ikke er henhold til de standarder som ellers finnes for næringslivet i folkeretten», mener Redd Barna.

Etikkrådet mener likevel at oljefondet kan investere i selskap med virksomhet i disse områdene, noe som går fram av rådets siste årsmelding.

Redd Barna mener Etikkrådet tolker retningslinjene feil og ber finansministeren rydde opp.

– Det er nødvendig at det tas initiativ til å gjøre en revidering av det etiske rammeverket og forvaltningen av oljefondet for sikre at dette er i samsvar med Norges folkerettslige forpliktelser som blant annet er omtalt i den rådgivende uttalelsen fra ICJ, heter det i brevet til Stoltenberg.

Den utredningen var mangelfull, mener Redd Barna.

– Flere av kriteriene i retningslinjene er sannsynligvis i strid med Norges forpliktelser om å sikre respekt for grunnleggende regler i folkeretten som blant annet er omhandlet i uttalelsen fra ICJ, mener de.

Redd Barna viser videre til at forvaltningen av oljefondet ifølge forskriften skal skje i henhold til retningslinjene fra FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECD.

Redd Barna ber derfor Stoltenberg komme med en klar instruks.

– Vi ber Finansdepartementet instruere Norges Bank om at sikre at oljefondet ikke er investert i selskaper som medvirker til de pågående folkerettsbruddene i de okkuperte områdene. En slik instruks vil være helt i tråd med regjeringens frarådinger til næringslivet og dermed også den rådgivende uttalelsen fra ICJ, skriver de.

– Hvis oljefondet kan investere i etnisk rensing, okkupasjon og folkemord, så er de etiske retningslinjer åpenbart for dårlige og strider med folkeretten. Da må vi fikse reglene og stoppe dette. Det ansvaret ligger nå på Jens Stoltenberg. Han bør ta det på det aller største alvor, sier hun til NTB.

SV har fremmet representantforslag i Stortinget med krav om stans i oljefondets investeringer i selskap som medvirker til Israels okkupasjon.

– Det er sunn fornuft å forvalte oljefondet og bruke norsk pengemakt i tråd med folkeretten. Vi håper flertallet på Stortinget nå har fått øynene opp for hva som skjer, og vil trekke oljefondet ut, sier Fiskaa.

FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), slo i en rådgivende uttalelse i fjor sommer fast at Israels okkupasjon strider mot folkeretten og er ulovlig.

Sist de etiske retningslinjene for oljefondets investeringer ble endret var i 2021. Det var basert på en utredning ledet av professor Ola Mestad ved Universitetet i Oslo.

– Norges Bank mener imidlertid at de i dag ikke kan utelukke selskaper som ikke opptrer i tråd med de skjerpede aktsomhetsvurderinger i UNGP og OECDs retningslinjer. Hvorfor dette ikke kan gjøres, er uklart når det står i mandatet at de skal følge disse retningslinjene, påpeker de.

SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa slutter opp om kravet fra Redd Barna.

(©NTB)

Flere nyheter: