Menu
Det er fremdeles store ressurser på norsk sokkel som ennå ikke er satt i produksjon, ifølge en fersk rapport fra Sokkeldirektoratet. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

Store ressurser igjen på norsk sokkel

Tre firedeler av alle olje- og gassfunn som er gjort de siste 20 årene, er ennå ikke satt i produksjon, ifølge en rapport fra Sokkeldirektoratet.

Av NTB | 23.09.2024 09:41:15

Økonomi og næringsliv: Sokkeldirektoratet, som i år skiftet navn fra Oljedirektoratet, har analysert tall og virksomhet i perioden 2004 til 2023.

Netto kontantstrøm fra letevirksomheten i de 20 årene beregnes til 2000 milliarder kroner i dagens verdi. Verdien av funnene som er gjort, er over tre ganger høyere enn kostnadene brukt på letingen.

Alle leteinvesteringer fra denne perioden er allerede nedbetalt av funnene som er satt i produksjon.

– Om lag 50 av 190 funn er bygd ut og i produksjon. Det innebærer at det fortsatt gjenstår å produsere om lag tre firedeler av ressursene som er funnet i disse årene. Investeringene vil fortsette å gi avkastning etter hvert som flere funn kommer i produksjon, skriver direktoratet.

Og det er fremdeles store olje- og gassressurser igjen på norsk sokkel, ifølge rapporten.

– Det kan gi grunnlag for produksjon, eksport og verdiskaping for samfunnet i lang tid. En slik utvikling krever at det fortsatt letes og investeres mer i felt, funn og infrastruktur. Manglende investeringer kan føre til rask nedbygging av petroleumsvirksomheten, heter det.

– Alle de tre mulighetsbildene viser nedgang i produksjonen, men hvor fort det skjer avhenger blant annet av tempo i leteaktivitet og teknologiutvikling. Produksjonsnedgangen i de tre mulighetsbildene er i tråd med en vellykket oppfølging av Parisavtalen, skriver direktoratet.

I det ene scenarioet, som de kaller «mulighetsbilde basis», gjøres det nye funn på norsk sokkel, som settes i produksjon. Det fortsettes å investeres, men ressurstilveksten blir imidlertid ikke stor mot til å motvirke at produksjonen avtar gradvis i takt med fra de store feltene.

I «mulighetsbilde høy» fører høy leteaktivitet, mange raske funn, rask teknologiutvikling og investeringsvilje til en bremset produksjonsnedgang – og dermed nedgang i statens inntekter fram mot 2050.

– I mulighetsbilde lav vil lav leteaktivitet og manglende investeringsvilje føre til en rask nedbygging av petroleumsvirksomheten og føre til et betydelig fall i inntekter til staten.

De siste fem årene er verdien av funnene som er gjort, over dobbelt så stor som letekostnadene. Årsaken til lønnsomheten er at funn som for eksempel Troll-området i Nordsjøen kan kobles på eksisterende infrastruktur.

Sokkeldirektoratet skisserer tre ulike scenarioer for olje- og gassletingen fram mot 2050.

(©NTB)

Flere nyheter: