Rapport: Equinor har ansatte eller leverandører i mer enn ni av ti norske kommuner
92 prosent av landets kommuner har innbyggere som jobber i Equinor eller leverandører med direkte leveranser til oljegiganten, viser en rapport.
Økonomi og næringsliv: Equinor kjøpte varer og tjenester for 142,6 milliarder kroner i fjor. 93 prosent kom fra norske leverandører, viser Ringvirkningsrapporten for 2024.
Leverandørene er fordelt på 260 kommuner, og 85.000 årsverk relateres til selskapets aktivitet – enten det er ved å være ansatt i Equinor, jobber i leverandørbedriftene eller som følge av underleveranser og konsumvirksomhet.
– For hvert årsverk i leverandørindustrien skapes det verdier som tilsvarer kostnaden av sju skoleplasser i videregående opplæring. Det viser hvor viktige disse jobbene er, både lokalt og nasjonalt, sier Erlend Bullvåg, direktør i Kunnskapsparken Bodø (KPB), som står bak rapporten.
KPB har analysert innkjøp av varer og tjenester fra rundt 1900 leverandører og flere tusen underleverandører.
– Dette aktivitetsnivået vil kreve et kostnadsnivå som gir lønnsomhet, som Equinor sammen med partnere og leverandørindustrien må fokusere på for å få til konkurransedyktige løsninger. Klarer vi dette, klarer vi å opprettholde verdiskapningen på norsk sokkel, samt opprettholde høye energileveranser til Europa på lang sikt, sier han til NTB.
– Vi anser våre planer for norsk sokkel til å være forenlig med målene i Paris-avtalen, sier Hove.
Han påpeker at nesten all norsk olje og gass går til Europa og sikrer dermed europeisk energisikkerhet, men han mener også at selskapet må kutte mer av sine CO2-utslipp.
– Derfor har vi et ambisiøst mål om å halvere våre utslipp innen 2030, og vi er i rute for å komme i mål. Dette er et viktig bidrag for å levere på norske utslippskutt i henhold til Paris-avtalen, sier han.
Equinor har tidligere fått kritikk fra klima- og miljøbevegelsen for å kutte i fornybarsatsingen. Hove påpeker at selskapet blant annet satser på CO2-lagring og viser til Northern Lights-anlegget utenfor Bergen, samt at satsingen på havvind ligger fast.
– Rapporten demonstrerer omfattende ringvirkninger og sysselsettingseffekter fra Equinors virksomhet i Norge. De største ringvirkningene kom fra driften av våre felt og landanlegg, med leveranser for over 85 milliarder kroner, sier Hove i en pressemelding.
I fjor økte verdiskapningen med 16 prosent fra 2023, som tilskrives økt aktivitet og økte lønnskostnader.
Det er Norges nordligste felt, og Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, sa til NTB mandag at han tror feltet blir viktig for utbyggingen av nordområdene.
Ifølge selskapet kan Johan Castberg produsere 220.000 fat olje per dag på det meste, og utvinnbare volumer er estimert til mellom 450 og 650 millioner fat. Feltet skal etter planen produsere i 30 år.
Kjetil Hove, Equinors konserndirektør for utforskning og produksjon på norsk sokkel, mener det er viktig å opprettholde høy leteaktivitet på den norske sokkelen og kar klare mål for de neste ti årene.
Rapporten viser at den samlede verdiskapningen i fjor var på 141,8 milliarder kroner, der 20,3 milliarder kom fra Equinors egen virksomhet, 56,1 milliarder kom fra leverandører med direkte leveranser til selskapet, og 65,4 milliarder kom som følge av indirekte effekter, som underleveranser og konsum.
Equinors største feltutbygging i fjor var Johan Castberg-feltet i Barentshavet, som startet produksjonen denne uken.
(©NTB)