Menu
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa kom med en klar oppfordring til president Vladimir Putin da de møttes i St. Petersburg lørdag. Foto: Grigorij Sysojev / Sputnik / Kreml via AP / NTB

Ramaphosa ber partene få en slutt på krigen i Ukraina

Tiden er inne til å få en slutt på krigen, sa Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa da han og flere andre afrikanske ledere møtte president Vladimir Putin.

Av NTB | 17.06.2023 19:08:50

Politikk: Ramaphosa leder en afrikansk delegasjon som lørdag møtte den russiske presidenten i St. Petersburg, dagen etter at de møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv.

Afrikanerne hadde med seg en fredsplan som de håper både Ukraina og Russland vil finne interessant, og de har også tilbudt seg å ta en meklerrolle.

Ramaphosa sa under møtet med Putin at han respekterer begge lands synspunkter.

– Men tiden er inne for begge parter til å forhandle og få en slutt på denne krigen. Den har en ødeleggende effekt på det afrikanske kontinentet og også for mange andre land i verden, sa han.

Putin svarte med å hevde at «Russland har aldri nektet å delta i samtaler om Ukraina-konflikten».

Den sørafrikanske presidenten sa det samme da han møtte president Zelenskyj i Kyiv fredag, men Zelenskyj svarte det er uaktuelt med fredssamtaler med Russland nå.

Afrikanske land importerer store mengder korn og gjødsel fra Russland og Ukraina, men krigen har ført til både handelsblokader og skyhøye priser.

Men under lørdagens møte sa Putin at han ikke tror at forsyninger av ukrainsk korn vil hjelpe til å løse matkrisen.

– Matkrisen skyldes Vestens handlinger og ikke Russlands spesialoperasjon, sa Putin.

I forkant av lørdagens møte roste Putin det han omtalte som «våre afrikanske venners balanserte tilnærming» til konflikten.

– Vi er åpen for konstruktiv dialog med alle som ønsker fred basert på prinsipper om rettferdighet og hensynet til partenes legitime interesser, sa han.

En av de globale konsekvensene Ukraina-krigen har fått, er økte priser på mat og gjødsel, som Ukraina og Russland tradisjonelt har vært store produsenter av.

De fleste afrikanske land har inntatt en nøytral holdning til krigen i Ukraina og har ikke villet fordømme den russiske invasjonen.