Menu
Dag Røhjell i PST opplyser at russisk etterretning har vært til stede i Arendal under Arendalsuka i ti år. Her er han fotografert sammen med lederen for PSTs kontraetterretning, Inger Haugland, i forbindelse med UDs utvisning av russiske diplomater i april. Foto: Javad Parsa / NTB

PST: Russisk etterretning har vært til stede på Arendalsuka i ti år

Russisk etterretning har vært til stede under Arendalsuka i ti år, opplyser PST. Også i år regner PST med at utenlandsk etterretning vil oppsøke arrangementet.

Av NTB | 08.08.2023 11:14:31

Politikk: I forkant av Arendalsuka, som starter neste uke, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de i år for første gang vil være åpent til stede. Arrangementet, som samler mange tusen mennesker knyttet til politikk, samfunnsliv og næringsinteresser, er et åpenbart mål for utenlandsk etterretning, får NTB opplyst fra PST tirsdag.

I april bekreftet PST at en offiser fra den sivile russiske etterretningstjenesten SVR hadde vært til stede under arrangementet i fjor. SVR er den russiske utenlandsetterretningen som i hovedsak driver med sivil informasjonsinnhenting.

Nå får NTB opplyst at russisk etterretning har vært på arrangementet de siste ti årene.

I april ble 15 russiske diplomater og etterretningsoffiserer utvist fra Norge. Landet har etter dette en begrenset delegasjon i Norge, og av den grunn er PST forberedt på at de vil forsøke å tilegne seg informasjon fra personer under Arendalsuka på andre måter enn tidligere.

– De vil nok bruke andre metoder og andre personer enn tidligere. Det kan være vanlige nordmenn som ikke har noen åpenbar tilknytning til Russland som kan innhente informasjon, sier Røhjell.

Sammen med lederen for PST i Agder, Knut Aurebekk, advarer Røhjell folk mot at de kan bli utsatt for utenlandsk etterretning under de ulike arrangementene på Arendalsuka. Alt fra regjeringsmedlemmer og sentrale politikere på Stortinget til aktører i næringslivet og interessegrupper i samfunnet møtes når arrangementet starter over helga.

Han forteller at det er viktig at politikere og næringsliv bør kartlegge egne verdier og sårbarheter slik at de kan unngå å bli tappet for informasjon. PST regner med at mange lands etterretningstjenester vil være til stede på Arendalsuka, men understreker at dette i de fleste tilfeller vil være helt lovlig virksomhet.

– Det som er spesielt med Russland nå, er at det gjeldende sanksjonsregimet hindrer dem i å gå fram slik de tidligere har gjort, sier Aurebekk.

På grunn av den spente situasjonen etter invasjonen av Ukraina tror PST at Russland vil være særlig interessert i forsvarsindustrien og informasjon om militære aktiviteter og installasjoner. Landet kan søke informasjon om beredskapsplanverket i Norge, infrastruktur og energiinstallasjoner.

– Vi mener det er lite sannsynlig med sabotasje, men samtidig ser vi at Russland kartlegger energiinfrastrukturen i Norge, så det kan være med tanke på framtidige handlinger, sier Aurebekk.

– En offiser fra den sivile russiske etterretningen (SVR) var der i fjor, og de siste ti årene har russiske etterretningsoffiserer vært på Arendalsuka, sier rådgiver Dag Røhjell ved seksjon for kontraetterretning for Russland i PST.

– Vi går ut i forkant for å drive forebyggende arbeid også når det gjelder kontraetterretning. Det er viktigere å avverge at ulovlig kunnskapsoverføring skal skje enn at vi venter til et lovbrudd skjer og vi kan drive tradisjonell etterforskning, sier Aurebekk til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: