Menu
«Nei til en tredje periode» står det på banneret til en av demonstrantene i Dakar. De ønsker ikke at president Macky Sall stiller til gjenvalg neste år. 61-åringen har styrt Senegal siden 2012. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Protester i Senegal mot mulig gjenvalg for president Sall

Hundrevis av opposisjonstilhengere i Senegal har demonstrert etter at president Macky Sall sa han kan stille til gjenvalg for en tredje periode.

Av NTB | 13.05.2023 07:54:08

Politikk: Grunnloven begrenser presidentens regjeringstid til to perioder på fem år hver. Sall har sittet ved makten siden 2012 og ble gjenvalgt i 2019. I et intervju med den franske avisen L’Express sier 61-åringen at han likevel kan stille til gjenvalg fordi den nye grunnloven fra 2016 nullstilte tiden hans som president. Dette argumentet har blitt brukt av flere andre ledere i regionen for å sikre seg en tredje periode.

Sall har verken bekreftet eller avkreftet at han vil stille til valg neste år, men sier i intervjuet at det teknisk sett ikke er noe i veien for å søke en ny periode.

Uttalelsen har ikke falt i god jord hos dem som vil ha en ny president i landet fra 2024.

– Macky Sall er ferdig. Han må ikke gå for en tredje periode. Vi vil ikke akseptere – ikke i dag og ikke i morgen, sier Ibrahima Lo, som deltok i protestene i hovedstaden Dakar fredag.

Opposisjonen anklager også presidenten for å bruke rettsvesenet mot mulige utfordrere inkludert 48 år gamle Ousmane Sonko, som kom på tredjeplass i valget i 2019.

(©NTB)

Flere nyheter: