reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Kom deg vekk, du har forrådt presidenteden din lyder teksten på denne plakaten som ble båret under en demonstrasjon mot president Bashar al-Assads regime i byen Sweida mandag. Foto: Suwayda24 / AP / NTB

Protestene mot Assad-regimet vekker minner om den arabiske våren

Drusere i Sweida-provinsen i Syria har i over en uke demonstrert mot Assad-regimet. Også i andre regjeringskontrollerte områder har det vært protester.

Av NTB | 30.08.2023 06:34:32

Politikk: Plakater med bilde av Assad blir brent, flere av Baath-partiets kontorer i Sweida-provinsen er rasert og har fått dører sveiset igjen, og slagord mot regimet er malt på husvegger.

Demonstrasjonene vekker minner om protestene under den arabiske våren i 2011, som det syriske regimet slo hardt ned på. Det ble startskuddet for en langvarig krig.

Druserne, som er en religiøs gruppe med røtter i sjiaislam, har stort sett holdt seg på sidelinjen under krigen mellom Assad-regimet og opprørsgruppene som har forsøkt å styrte ham.

Syriske regjeringsstyrker har full kontroll i Sweida-provinsen, men har hittil ikke brukt makt for å slå ned protestene i det drusiske kjerneområdet.

Inflasjonen skjøt ytterligere fart, den syriske valutaen ble enda mer svekket, og millioner av fattige syrere må nå slite enda mer for å få endende til å møtes.

Også i Sweidas naboprovins Daraa har det brutt ut protester.

– Det har nå kommet til et punkt der folk ikke tåler mer, sier redaktøren i det lokale medienettverket Suwayda24, Rayan Maarouf.

– Alt faller sammen, sier han.

I Sweida er det ikke meldt om pågripelser. Provinsen har ifølge eksperter større grad av selvstyre, men også der er potensialet for væpnet konflikt til stede.

Mange unge menn i Sweida har de siste årene væpnet seg og dannet milits- og borgerverngrupper for å beskytte landsbyene mot militante islamister fra IS og væpnede bander som smugler amfetaminpiller kjent som Captagon. Slike piller produseres i stort omfang i Syria.

Også i andre regjeringskontrollerte provinser har misnøyen med regimet økt etter Assads subsidiekutt, men der er protestene mer forsiktige. Noe av misnøyen kommer til syne i sosiale medier, mens andre ytrer seg ved å henge opp plakater.

– For å kjøpe to melkekartonger til sønnen min må jeg bruke hele månedslønnen, klager Ghaswan al-Wadi.

Noen trussel mot Assad-regimet tror ekspertene ikke at misnøyen og de siste protestene foreløpig utgjør.

– Noen effekt på regimet får det neppe, så sant ikke de som protesterer i ulike byer finner sammen, sier professor Joseph Daher ved European University Institute i Firenze i Italia.

Uroen brøt ut da Assad for to uker siden kuttet kraftig i subsidiene på bensin og annet drivstoff. Lønningene til ansatte i offentlig sektor ble rett nok samtidig doblet, men det dempet ikke manges raseri.

Daraa omtales ofte som arnested for protestene i 2011. Minst 57 mennesker er ifølge aktivister pågrepet der i forbindelse med de siste protestene, men heller ikke der er demonstrantene møtt med våpenmakt.

I hovedstaden Damaskus lider de fleste i stillhet. Noen har begynt å bære ryggsekk på handletur, dette for å få med seg bunkevis med stadig mindre verdt pengesedler.

(©NTB)

Flere nyheter: