Prisveksten faller videre – kan bety raskere rentekutt
Prisveksten fortsetter å falle og endte på 2,6 prosent i oktober. Det kan få betydning for renteutviklingen.
Økonomi og næringsliv: – Dagens tall peker mot en raskere rentekutt enn Norges Bank har lagt til grunn, isolert sett, skriver sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets.
Kjerneinflasjonen endte på 2,7 prosent i oktober, ned fra 3,1 prosent i september. Konsumprisindeksen steg med 2,6 prosent, noe som betyr en nedgang i veksttakten på 0,4 prosentpoeng fra september.
– Prisene fortsetter generelt sett å øke, men saktere enn de har gjort de siste to årene. Derfor ser vi en lavere prisvekst, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.
– I forhold til renteutsiktene er det positivt at kjerneinflasjonen faller raskere enn Norges Bank har lagt til grunn, særlig siden det har vært en del andre faktorer som har trukket oppover, skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge i en vurdering av utviklingen.
Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken mener på sin side inflasjonen var helt i tråd med forventningene om en kjerneinflasjon på 2,7 prosent.
– Selv om det er noe i underkant av Norges Banks prognoser, tenker vi at det i prinsippet er en videreføring av prognoseavviket fra september, sier hun til E24.
Hun venter ikke at dette vil påvirke Norges Banks rentevurderinger.
– Det er ikke her skoen trykker. Det er svak kronekurs og internasjonale renteforventninger som er viktig for Norges Bank, sier hun.
– Folks kjøpekraft er på vei opp. For første gang siden april 2022 er den underliggende prisveksten nå under 3 prosent, mens vi har lønnsvekst på over 5 prosent. Samtidig holder ledigheten seg lav og sysselsettingen seg høy, sier Støre.
Vedum sier at dette er gode nyheter.
– Utviklingen bekrefter at 2024 blir et år med reallønnsvekst for folk, sier han.
– Det er med andre ord en ganske bred reduksjon i prisveksten som ligger bak det samlede fallet i veksttakten i KPI-JAE, skriver SSB.
Matvareprisene steg med 0,7 prosent fra september til oktober i år. Dette skjer etter to måneder med nedgang i matvareprisene.
– Sammenlignet med oktober i fjor var prisene på mat og alkoholfri drikke 3,9 prosent høyere i år. Blant varene som har økt mest i pris det siste året finner vi olivenolje, ris og sjokolade, ifølge SSB.
– Vi ser at veksten i husleiene fortsetter å holde seg over 4 prosent, som de har gjort siden høsten 2023. Sammen med strøm og mat er husleie blant de viktigste bidragene som trekker prisveksten opp, sier Espen Kristiansen.
På forhånd var det spådd ulike utfall av prisveksten, alt fra 2,4 til 2,6 prosent. Norges Bank har lagt til grunn en kjerneinflasjon på 2,9 prosent.
Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fornøyd med utviklingen.
Ifølge SSB er det lavere prisvekst i oktober enn måneden før for et flertall av vare- og tjenestegruppene.
Fra september til oktober i år steg betalt husleie for bolig med 0,2 prosent og var i oktober 4,1 prosent høyere enn for ett år siden.