Menu
Prisveksten har dempet seg og steget med 5,4 prosent siden juli i fjor. Inflasjonstallene for juli er lavere enn hva Norges Bank og analytikere på forhånd hadde ventet. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

Prisveksten demper seg: Steg med 5,4 prosent i juli

Konsumprisindeksen har økt med 5,4 prosent siden juli i fjor, ifølge SSB. Prisene på mat og strøm bidrar til å trekke veksttakten ned fra forrige måned.

Av NTB | 10.08.2023 08:34:46

Økonomi og næringsliv: Inflasjonstallene for juli er lavere enn hva Norges Bank og analytikere på forhånd hadde ventet.

Konsumprisindeksen steg 0,4 prosent fra juni til juli i år, og var i juli 5,4 prosent høyere enn for ett år siden. Dette er 1,0 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten som ble målt i juni, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

– Samme effekt ser vi for strømprisene. De falt en del mer fra juni til juli i år sammenlignet med samme periode i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten nedover, legger han til.

Det har vært flere måneder på rad med økte priser på matvarer. Fra juni i fjor til juni i år var stigningen på hele 13,7 prosent.

– Oppgangen i matvareprisene fra juni til juli kan ses i sammenheng med de årlige forhandlingene mellom butikkjeder og leverandører. I tillegg fases effektene fra årets jordbruksoppgjør inn i juli, sier Kristiansen.

I juli var det spesielt økte priser på kjøtt, melk og ost som trakk opp indeksen.

Prisene for elektrisitet inkludert nettleie var 4,3 prosent lavere i juli i år sammenlignet med i fjor.

Det har vært store forskjeller i strømprisene siden høsten 2021. Juli i år var den første måneden siden strømstøtteordningen ble innført der ingen av prisområdene landet er delt inn i hadde høy nok markedspris til å kvalifisere for strømstøtte, skriver SSB.

Fra juli i fjor til juli i år steg matvareprisene med 9,2 prosent. Dermed steg matvareprisene med 3,2 prosent fra juni til juli i år.

Blant varene som demper tolvmånedersveksten i juli finner vi bensin, diesel og strøm. Fra juli 2022 til juli 2023 falt prisene på bensin og diesel med henholdsvis 15,2 prosent og 21,0 prosent.

Flere nyheter: