Menu
Nordea-analytiker venter en renteøkning på 0,25 prosent i neste uke.Foto: Terje Pedersen / NTB

Analytiker etter nye pristall: Venter at renta settes opp med 0,25 prosent

Kjerneinflasjonen falt til 6,4 prosent i juli, noe høyere enn Norges Banks anslag på 6,3. Nordea-analytiker venter en renteøkning på 0,25 prosent i neste uke.

Av NTB | 10.08.2023 08:44:22

Økonomi og næringsliv: Nordea-analytiker Dane Cekov, peker på at fallet i kjerneinflasjonen, en indikator som ekskluderer priser på mat, energi, alkohol og tobakk, er i tråd med deres anslag. Han understreker imidlertid at det også er tett på sentralbankens egne forventninger.

– Mens kjerneinflasjonen var høyere i juni enn det Norges Bank ventet, var resultatet i juli nærmere sentralbankens forventning. Andre viktige tall er hovedsakelig i tråd med sentralbankens anslag, mens den norske kronen er styrket med 2,5 prosent høyere enn ventet. Derfor venter vi at Norges Bank øker renten med 0,25 prosent neste uke, skriver Cekov i en rapport torsdag morgen.

Matvareprisene steg i juli med 3,3 prosent fra måneden før til 9,2 prosent. Det er en mindre økning enn fra juni til juli i fjor, understreker Cekov. Dette skyldes at dagligvarekjedene justerer prisene sine oftere nå.

– Før 2023 skjedde det største endringene i norske matvarepriser to ganger i året, i februar og juli. I år har dagligvarekjedene forlatt den prismodellen og justerer nå prisene sine oftere, skriver Cekov videre.

– Følgelig steg matprisene mer enn vanlig i april, mai og juni, men mindre i juli enn det som ville skjedd med den forrige prismodellen, legger han til.

(©NTB)

Flere nyheter: