Menu
Det brøt ut nye protester en rekke steder i Israel etter at statsminister Benjamin Netanyahu sparket forsvarsminister Yoav Gallant, som ønsket å stanse regjeringens omstridte rettsreform. Nå krever president Isaac Herzog at reformen stanses. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Presset øker mot Netanyahu – flyplasser, havner og ambassader rammet av storstreik

En landsomfattende storstreik er i gang i Israel i protest mot den omstridte rettsreformen i landet. Netanyahu ber demonstrantene om ikke å ty til vold.

Av NTB | 27.03.2023 16:33:59

Politikk: Det ble igjen store demonstrasjoner i Israel i helgen etter at statsminister Benjamin Netanyahu sparket landets forsvarsminister, som ba statsministeren om å midlertidig stanse rettsreformen.

Bakteppet er sterk motstand mot en ny rettsreform, som gir mer makt til politikerne på bekostning av domstolene.

Presset mot Netanyahu øker fra begge sider. Mange hiver seg på demonstrasjoner og streiker, men innad i regjeringen presses statsministeren til ikke å gi etter for presset. Netanyahu uttalte seg om demonstrasjonene for første gang via Twitter mandag ettermiddag.

– Jeg oppfordrer alle demonstrantene i Jerusalem, fra høyre til venstre, til å oppføre seg ansvarlig og ikke voldelig, skrev han.

På morgenen samme sag ba lederen for det mektige fagforbundet Histadrut sine rundt 800.000 medlemmer om å umiddelbart å gå ut i generalstreik dersom reformen ikke stanses.

– Dersom du ikke kunngjør på en pressekonferanse i dag at du har ombestemt deg, går vi til streik, var Histadrut-leder Arnon Bar-Davids klare beskjed til statsministeren.

Kot tid etterpå kom det melding om at alle avganger fra Ben Gurion, landets viktigste internasjonale flyplass, var innstilt. Også havnene i Haifa og Ashdod er rammet av streik, og kjøpesentre og universiteter stengte dørene.

Men det var mandag ettermiddag ennå ikke holdt noen tale, og situasjonen var uavklart.

Flere ministre skal ifølge nyhetsbyrået DPA ha truet med å gå av dersom reformen settes på pause.

Netanyahu er avhengig av koalisjonspartnerne for å beholde sitt knappe flertall i nasjonalforsamlingen.

De ansatte ved Israels ambassade i Norge var intet unntak.

– Ambassaden vil ikke være tilgjengelig med mindre det er snakk om nødtilfeller, sier viseambassadør Yana Kotlyar-Gal til NTB.

Hun vet ikke hvor lenge streiken vil vare.

– Demonstrasjonene vi så i går kveld, er et uttrykk for den voldsomme motstanden i Israel mot de pågående rettsreformene. Dersom rettsreformene gjennomføres, vil det svekke det israelske demokratiet, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

– Jeg er dypt bekymret for den utviklingen vi nå ser i Israel. Det har gått fra vondt til verre. Norge følger nøye med på de pågående rettsreformene, og israelske myndigheter er godt kjent med vårt syn, sier utenriksministeren.

Lovforslagene har skapt dyp splittelse i Netanyahus høyreparti Likud. Justisminister Yariv Levin sier han støtter Netanyahu uansett hva statsministeren bestemmer seg for.

Med et knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen Knesset vil regjeringen vedta lovendringer som ifølge kritikere undergraver demokratiet i Israel. Torsdag ble de første delene av reformen banket gjennom i forsamlingen.

Lovforslaget innebærer blant annet at Netanyahu, som anklages for korrupsjon, ikke kan bli tvunget til å gå av som følge av anklagene. Opposisjonen mener at loven er skreddersydd for å tjene Netanyahu selv.

Rettsreformen anses av kritikerne som en kraftig forringelse av det israelske demokratiet, ikke minst fordi den åpner for at nasjonalforsamlingen skal kunne sette kjennelser i høyesterett til side.

De siste ukene har misnøyen tiltatt i det israelske militærets rekker. Et økende antall israelske reservister, blant dem jagerflypiloter, har truet med å trekke seg fra styrken dersom lovene vedtas.

Også lederskikkelser i den viktige israelske teknologi-industrien har advart mot reformen og mener den vil skremme bort investorer. Viktige internasjonale allierte som USA og Tyskland har også uttrykt bekymring.

Netanyahu og hans tilhengere mener de foreslåtte endringene er nødvendige for å tøyle et rettsvesen som har for mye makt.

President Isaac Herzog har også flere ganger tidligere bedt Netanyahu offentlig om å søke kompromiss i den betente striden. Presidenten velges av Knesset og spiller i første rekke en seremoniell rolle.

– Av hensyn til samholdet til det israelske folk, ber jeg dere stoppe rettsreformen umiddelbart, skrev president Isaac Herzog på Twitter tidligere mandag. Han beskriver situasjonen som «svært vanskelig».

Det var ventet at statsminister Benjamin Netanyahu ville holde en tale mandag morgen, skriver Haaretz. Før det informerte han partilederne i koalisjonen om at han ville sette reformplanene på vent, ifølge kringkasteren KAN.

Fagorganiserte ved Israels ambassader verden over ble også bedt om å legge ned arbeidet i protest mot regjeringens varslede rettsreform.

Norges utenriksminister sier hun er bekymret for utviklingen i Israel.

Reuters melder at en komité i Knesset, etter en heftig debatt, samtidig har klargjort et viktig forslag i reformen, slik at det kan vedtas mandag. Litt senere på formiddagen opplyste forsamlingens leder at et mistillitsforslag fra opposisjonen var blitt nedstemt.

Forsvarsminister Gallant, som også tilhører Likud, fikk sparken etter at han i helgen ba Netanyahu om å sette reformprosessen på pause av hensyn til Israels sikkerhet.

Flere nyheter: