Menu
Leder for fjernsynsstasjonen TOLO Khpolwak Sapai blir intervjuet av nyhetsbyrået AP i februar 2022. Mange journalister flyktet fra landet da Taliban gjenerobret makten i august 2021. Journalister som fortsatt jobber i Afghanistan, forteller om stadig vanskeligere forhold. Arkivfoto: Hussein Malla / AP / NTB

Pressen knebles i Taliban-styrte Afghanistan

Afghanistans journalister lever farlig. De forfølges av myndighetene, utsettes for til dels grove overgrep og må forholde seg til stadig strengere sensur.

Av NTB | 14.10.2024 06:01:21

Politikk: Journalister i det Taliban-styrte landet melder om stadig vanskeligere arbeidsvilkår. De rapporterer om hundrevis av overgrep begått av myndighetspersoner, deriblant tortur og vilkårlig fengsling.

Sensuren er kraftig skjerpet etter at Taliban kom til makten for over tre år siden.

– Jeg og mange jeg kjenner, orker ikke lenger å fortsette i dette yrket. Dag etter dag blir det kunngjort nye restriksjoner, forteller han til nyhetsbyrået AFP. Han vil ikke navngis av sikkerhetsårsaker.

– Hvis vi dekker terrorangrep eller temaer knyttet til kvinner, utsetter vi oss selv for trusler, de kan komme på telefon eller via stevninger eller forvaring, forteller han.

Blant dem som har kjent forfølgelsen på kroppen, er den fransk-afghanske journalisten Mortaza Behboudi, som jobbet for flere franske medier. Han ble arrestert i 2023 for spionasje og satt varetektsfengslet i Kabul i ti måneder. I fengselet ble han jevnlig torturert.

Taliban-myndighetene har ikke svart på forespørsler om en kommentar. Viseinformasjonsminister Hayatullah Muhajir Farahi sa imidlertid nylig at journalister fikk jobbe i Afghanistan på betingelse av at de respekterer «islamske verdier, landets høyere interesse, dets kultur og tradisjoner».

Programmene må heller ikke sendes direkte. Slik kan opptak kontrolleres og «svake punkter» fjernes.

Den statlige radio- og fjernsynsstasjonen RTA tillater ikke lenger kvinner å jobbe som journalister, ifølge en av organisasjonens ansatte som heller ikke vil bli navngitt.

I den sørlige Helmand-provinsen er alle kvinnelige journalister utestengt fra TV og radio.

En fersk lov som skal «fremme dyd og forebygging av last» har økt journalistenes bekymringer. Loven forbyr nemlig å ta bilder av levende vesener og kvinner fra å snakke høyt offentlig.

– Selv om myndighetene har forsikret oss om at den nye loven ikke vil påvirke arbeidet til journalister, er realiteten at den har stor innvirkning, forteller Samiullah fra journalistforeningen.

Hun forteller at hun fortsatt mottar drapstrusler i sosiale medier, og at hun går til psykolog for å bearbeide truslene.

– Journalister er veldig redde, forteller Samiullah.

– De føler seg alene, fortapt og forsvarsløse.

– Ingen andre yrker har blitt så ydmyket som journalistikken, mener en journalist fra det nordlige Afghanistan. Han var da nylig blitt varetektsfengslet. I fengslet ble han mishandlet.

– Vi har registrert rundt 450 tilfeller av krenkelser mot journalister siden 2021. Det innebærer alt fra arrestasjoner, trusler, vilkårlig internering, fysisk vold og tortur, forteller Samiullah, som representerer en journalistforening i Afghanistan. Navnet hans er endret for å beskytte ham.

I september kom det nye regler for politiske debatt- og prateprogrammer, ifølge medieledere. De nye reglene innebærer at gjester må velges fra en Taliban-godkjent liste. Temaene likeså. All kritikk av regjeringen er forbudt.

For å overleve må journalister drive utstrakt selvsensur.

Meena Akbari jobbet for Khurshid TV, men måtte rømme landet i 2021 – som hundrevis av andre afghanske journalister. Hun hadde da opplevd utallige trusler.

(©NTB)

Flere nyheter: