Positive reaksjoner på diplomatisk vår for Iran og Saudia-Arabia
Reaksjonene både i Kina, Midtøsten og USA er positive etter at Iran og Saudi-Arabia kunngjorde at de igjen ha diplomatisk kontakt etter et avbrekk på sju år.
Politikk: Kina hyller de to landenes sterke bidrag til fred etter at avtalen ble undertegnet i Beijing. Nå gjenåpnes ambassadene, og de to landenes utenriksministre møtes innen kort tid.
Sunnimuslimske Saudi-Arabia og sjiamuslimske Iran brøt forbindelsene etter at iranske demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran i 2016. Årsaken var at saudiarabiske myndigheter hadde henrettet den sjiamuslimske imamen Nimr al-Nimr.
Fredag offentliggjorde de to landene en felles uttalelse, som ble sitert av både iranske og saudiarabiske medier.
– Etter samtaler har Den islamske republikken Iran og kongedømmet Saudi-Arabia blitt enige om å gjenopprette diplomatiske forbindelser og gjenåpne ambassader og kontorer innen to måneder, står det i uttalelsen.
De to landene har i flere tiår kjempet om innflytelse over andre land i Midtøsten og befinner seg blant annet på hver sin side i krigen i Jemen.
Han offentliggjorde også bilder av seg selv i Beijing sammen med Saudi-Arabias nasjonale sikkerhetsrådgiver Musaad bin-Mohammed al-Aiban og Kinas utenrikssjef Wang Yi.
Irak, som deler grense med begge landene, har også vært tilrettelegger for flere forhandlingsrunder siden april 2021. Men dette var møter som ble holdt på et relativt lavt nivå, med tjenestemenn fra landenes etterretningstjenester og sikkerhetsapparat.
I fredagens uttalelse takker de to landene både Irak og Oman for å ha vært vertskap for samtaler i 2021 og 2022, i tillegg til å rette en takk til Kina.
Kinas utenriksdepartement sier at de siste samtalene mellom de to landene ble holdt i Beijing fra 6. til 10. mars. Det skjedde i kulissene til møtet i den kinesiske nasjonalforsamlingen, og begge land «viste stor vilje til å bidra til internasjonal og regional fred», heter det.
Den kommer også mens diplomater fra flere land forsøker å få slutt på den ekstremt blodige krigen i Jemen der både Iran og Saudi-Arabia er involvert.
Irak hyller avtalen mellom landets to naboland og sier den vil bidra til mer samarbeid mellom landene i regionen.
Det hvite hus sier i en uttalelse at de ønsker avtalen velkommen, men legger til at de er skeptisk til hvorvidt iranerne vil «innfri sine forpliktelser».
En talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd sier at USA er informert om de nye diplomatiske båndene og støtter alle anstrengelser for å få slutt på krigen i Jemen og redusere spenningen i Midtøsten.
– Deeskalering og diplomati er sammen med avskrekking viktige pilarer i politikken president Biden skisserte da han besøkte regionen i fjor, sier talsmannen.
Samtalene mellom landene har foregått i Beijing. General Ali Shamkhani, som er sekretær i Irans nasjonale sikkerhetsråd, roser Kina for landets rolle i forhandlingene.
For Kina må avtalen anses som en betydelig diplomatisk seier i en tid da landene rundt Persiabukta føler at USA er i ferd med langsomt å trappe ned sin innflytelse i Midtøsten.